Изпитът по теория се проведе днес при спазване на всички противоепидемични мерки, следващата седмица учениците ще покажат практически знания и умения пред комисия

846 зрелостници от Пловдив и областта избраха изпита за степен на професионална квалификация като втора задължителна матура. Учениците от професионалните гимназии се явиха днес на теория, а следващата седмица – по график, ще покажат практически знания и умения пред комисия.

Изпитът се проведе при спазване на всички противоепидемични изисквания. 12-класниците дойдоха с маски, а в изпитните зали бяха разпределени на дистанция от метър и половина.

В ПГ по електротехника и електроника, независимо, че кабинетите са просторни, в една зала имаше по 10 ученици. На входа и във фоайетата бяха поставени дезинфектанти, не се наложи раздаването на предпазни маски, тъй като всички 152-ма ученици се явиха с лични предпазни средства. Представители на работодателите ще присъстват в комисиите по отделните специалности. Зрелостниците ще разполагат с до 6 часа време, за да се справят с индивидуалните практически задания.

Не в реална работна среда, а в училищната работилница ще се проведе държавният изпит на първите зрелостници, които се обучават в дуална форма. Това са деветима абитуриенти от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, приети в пилотната за страната паралелка „Производство на тапицирани изделия”. Заради наложените противоепидемични мерки държавният изпит по практика няма да може да се проведе на място в завода, а в училищната работилница. Представител на фирмата партньор – Матраци ТЕД, ще бъде част от изпитната комисия. Днес се проведе изпитът по теория.

Комисиите в ПГ по облекло „Ана Май” вече са изготвили задания, които изискват по-кратко време за изработка. Учебните работилници ще бъдат дезинфекцирани, а работните места – съобразени с нужното разстояние. В салоните по фризьорство и козметика 12-класниците ще влизат по един, заедно с модела си, тъй като на място ще бъде и комисията, която ще наблюдава процеса на работа.

Работните места за практическия изпит в ПГ по туризъм ще бъдат на два метра разстояние едно от друго, а зрелостниците ще се явяват по график.