Асеновградските ученици в един от многобройните концерти в подкрепа на Синан.

Горд съм с учениците си, каза директорът на асеновградската професионална гимназия „Иван Асен II” по повод кампанията за онкоболния им съученик

Асеновградските ученици в един от многобройните концерти в подкрепа на Синан.
Асеновградските ученици в един от многобройните концерти в подкрепа на Синан.

Кой казва, че днешните млади хора са лишени от морал. Моите ученици опровергаха твърдението, с което дамгосват съвременните подрастващи. Гордея се, че съм техен директор. Това каза за „Уча в Пловдив” директорът на Професионална гимназия „Иван Асен II” Йордан Диков по повод мащабната кампания, която организираха учениците му за набиране на средства за лечението на 16-годишния Синан Мурад. Момчето, което също е възпитаник на училището, страда от онкозаболяване и спешно се нуждае от лечение в чужбина.

Оказва се, че чудесата по Коледа стават. Или поне за 10-класника Синан. Непосилната за семейството му сума от 81 200 евро сума вече е събрана. Това са средствата, които посочват от Детския педиатричен институт в Барселона, изразили съгласие да лекуват Синан. Чуждите медици не поставили срок за заминаване, но станало ясно, че трябва да се побърза със събирането на парите.

Това още повече стимулира съучениците му. В последните месеци те организираха поредица от благотворителни инициативи. Община Асеновград и собственици на фирми също подкрепиха акцията за набиране на средства. На призива на асеновградските гимназисти се отзоваха ученици от много училища в областта.

„В неделя Синан излетя за Барселона, заедно с майка си, и вече е настанен в болница. Предполагам вече са започнали процедурите.  Нашата кампания обаче продължава, тъй като има нужда от още средства за престоя там. Инициативите са фиксирани до 20 декември”, уточни Диков и добави, че каузата е направила учениците повече от единни.

Координатор между семейството и децата и един от основните двигатели на кампанията е преподавателят Людмила Ангелова. Само преди година същите младежи подкрепиха болната си от рак учителка и Люси, както всички я наричат, отново е в клас.