Бюджетът на Националната програма „Хубаво е в детската градина“ е увеличен двойно, 13 детски заведения от Пловдив и областта са одобрени и ще получат средства

Над 800 000 лева ще получат през тази учебна година детските градини за иновации по Националната програма „Хубаво е в детската градина”.  С решение на министъра на образованието науката проф. Галин Цоков бюджетът на програмата е увеличен двойно, за да се подкрепят повече детски градини.

Основната цел на програмата е да бъде осигурена целенасочена подкрепа за прилагане на творчески и иновативни решения на работещите учители, които търсят и постигат промяна за активно взаимодействие с участниците в образователния процес. През тази година в нея ще бъдат обхванати над 20 000 деца от 206 детски градини, в които работят 1277 учители.

13 от спечелилите средства са от Пловдив и областта: ДГ „Мир“ – Асеновград, ДГ „Слънце“ – Карлово, ДГ „Зорница“ – Карлово, ДГ „Незабравка“ – Кричим, ДГ „Пролет“ – Царацово, ДГ „Бисер“ – Труд“, ДГ „Ралица“ – Белащица, ДГ „Звънче“ – Стамболийски, ДГ „Майчина грижа“ – Пловдив, ДГ „Маргаритка“ – Пловдив, ДГ „Буратино“ – Пловдив, ДГ „Малина“ – Пловдив, ДГ „Здравец“ – Пловдив.

Детските градини ще получат средства за изграждане на модерна среда и за реализиране на педагогически практики в градините и извън тях, както и за насърчаване на двигателната активност на децата. Подкрепени са проекти за социално-емоционалното развитие на децата чрез занимания в областта на изобразителното изкуство, музиката и физическата култура.

Програмата се изпълнява за втора поредна година, като интересът към нея от детските градини се увеличава все повече. По тази причина и бюджетът е завишен и към одобрените от правителството 400 хил. лв. се осигуряват от бюджета на МОН още толкова, за да се обхванат повече проекти и да се насърчи интереса за иновации в предучилищното образование.