Младежи от Великобритания, Германия, Зимбабве и Нигерия искат да учат в града под тепетата. Бъдещи медици засадиха иглолистни дръвчета

Първи изпит за чуждестранни кандидат-студенти, на който се явиха 80 души се проведе днес в Медицински университет. Поради пандемията от COVID-19 той се проведе онлайн. Най-многобройни са младежите от Германия, Италия и Великобритания. Сред участвалите в изпита имаше още от Ирландия, Австралия, Гърция, Индия, Норвегия, Франция и Швеция, както и от по-далечни държави като Зимбабве, Нигерия, Казахстан.

Преди започването на изпита експерти от Учебен отдел провериха личните документи на кандидатите. По време на самия тест квесторите следяха с камери и микрофони представянето на всеки един участник, като не допускаха опити за подсказване и преписване. Изпитът беше в две части от по 45 минути – тест по биология и тест по химия, аналогично на този за българските кандидат-студенти.

За техническото обезпечаване се погрижиха от отдел „Информационно и компютърно осигуряване“. За да се избегнат рискове, предишния ден се проведе пробен изпит.

Тази година изпитите за чуждестранни кандидати са шест. Последният е на насрочен за 8 септември.

Успоредно с онлайн изпита студенти от различните факултети организации на Медицинския университет, преподаватели и служители отбелязаха Деня на Земята. Иглолистни дръвчета бяха засадени пред Аудиторния комплекс на МУ, Медицински колеж, Факултета по дентална медицина и Студентските общежития на ул. „Царевец“.