От днес в 80 училища на Пловдивска област присъствените занятия се възстановяват за всички ученици.

Връщането в клас става със заповед на здравния министър и се отнася за всички ученици от 5. до 12. клас в паралелки, които са единствени в съответния випуск на училището. В Пловдив това са СУ “Димитър Матевски”, ОУ “Димитър Димов”, СУ “Симон Боливар”, СУ “Найден Геров”, СУ “Братя Миладинови”, ОбУ “Йордан Йовков” и ОУ “Захарий Стоянов”. Присъствени учебни занятия ще водят всички ученици от Музикалното училище и Духовната семинария, както и от частните учебни заведения. След като вчера бе направена експресна организация, от днес освен начален етап на училище са и учениците от прогимназиален и гимназиален курс в по-голямата част от малките училища в Пловдивска област. Сред тях са например учебните заведения в Долни Воден, Боянци, Златовръх, Мулдава, Стрелци, Житница, Калояново, Песнопой, Баня, Ведраре, Калофер, Куклен, Бенковски, Войводиново, Първомай, професионалната гимназия в Брезово.

По данни на Регионалното управление на образованието в 31 училища присъствената форма ще се възстанови утре по искане на директорите, за да имат възможност да уведомят родителите и учениците и поради влошената зимна обстановка. Сред училищата, които ще върнат учениците присъствено от утре, са средното школо в Брезово, учебни заведения в Ръжево Конаре, Дълго поле, Кричим, Строево, Граф Игнатиево, Съединение, Професионалната гимназия в Куклен. Сред пловдивските са СУ „Константин Величков“ и Професионалната гимназия по машиностроене. Заради краткия срок за организация, препоръката на образователното министерство е да не се пишат отсъствия на учениците, които не успеят да възстановяват учебните занятия от днес.

За всички останали училаща продължава възприетият вече принцип – до 17 февруари в училище са 7., 8. и 12. клас, след което за по две седмици ще се завъртят 5., 10., 11. и 6., 9., 12.