Изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория” е по повод 130 години от издаването на първата илюстрована картичка в България

80 образци на пощенски картички, създадени от едни от най-известните български фотографски ателиета, ще бъдат показани в изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория”. Тя ще се открие на 24 март от 17 часа в Балабановата къща. Поводът е Международният ден на пощенската картичка и 130 години от издаването на първата илюстрована картичка в България. Експозицията се реализира в партньорство с Градски исторически музей – Самоков.

Първата илюстрована картичка е издадена в Пловдив. Това се е случило през 1892 г. по времето на Първото земеделско и промишлено изложение, но истинският бум на разпространението идва с приемането на Закона за пощите, който през 1897 г. дава разрешение на различни ведомства и частни лица да издават пощенски “откритки”.

В края на XIX и началото на XX в. настъпва бум на изпращане на пощенски картички с изгледи от посетените градове и курорти. Зараждащата се туристическа индустрия провокира издаването, както и разпространението на разнообразни техники за изпълнението им – литография, гравюра и фотография. Чрез тях оживяват градове, сгради, улици, площади, личности, които вече отдавна не съществуват или времето е променило до неузнаваемост. В настоящата изложба има любопитни кадри на първия курорт в България.

„Изображенията на пощенските картички дават ценна информация за важни исторически и културни събития и възможност да се съхранят за поколенията паметниците на културата. Тя се ползва от архитекти и строители при възстановяване на стари сгради, при илюстриране на книги, при всеки повод за документиране на исторически събития“, поясняват организаторите от Общински институт „Старинен Пловдив“.

Достъпът е с вход свободен.