Сребърни медалисти в групите за 4 и 5 клас са Александър Цветков и Виктор Точев от ЧСУ „Дружба“. България е отборен победител във възрастова категория 3-6 клас

Пловдивската шестокласничка Димана Праматарова бе обявена за абсолютен шампион на Международния финал на Американската математическа лига – Флорида, с президент Тим Сандърс. Ученичката от Математическата гимназия спечели престижната титла на световния форум след четири изключително трудни кръга за време. На финала тя трябвало да се справи с 80 задачи само за 10 минути. Самото състезание продължило повече от 4 часа. Димана победила и в допълнителния блиц с математически таланти от Индонезия и Казахстан, в който печели най-бързият, решил сложна задача за 45 секунди.

Второ и трето място във възрастовата група за 6 клас също заеха български деца – Сияна Павлова от Първа частна математическа гимназия в столицата и Васил Стойков от ОУ „Душо Хаджидеков“. И трите деца са възпитаници на пловдивската “Академия XXI век”.

Наши представители са в челната тройка и за 5-и клас. Сребърния медал спечели Виктор Точев от ЧСУ „Дружба“, а на първо и трето място се наредиха софийските ученици Мария Касия Петрова и Борис Ангелов.

ЧСУ „Дружба“ има още един сребърен медалист и това е Александър Цветков, който зае престижното второ място в категорията за 4 клас.

Българите печелят и отборното състезание 3-6 клас.

Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг. Догодина Димана и останалите призьори са поканени от самия президент на Лигата Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Състезанието на Американската математическа лига стартира през 1976 г. с цел  да се организира надпревара за най-изявените ученици по математика  в националните гимназии. То е предназначено основно за ученици от гимназиална възраст, но някои изключителни прогимназиални таланти изпъкват всяка година. Зрелостници също имат право да участват. Състезанието добива популярност през годините и се провежда като международно. Годишно ARML организира надпревари, в които участват повече от 30 000 ученици от цял свят.

Състезателните теми изискват прилагане на стратегии за решаване на задачи и включват казуси от области като теория на числата, статистика, вероятности, комбинаторика, алгебра, геометрия.