От догодина и изпитът по химия става тест със задачи. Обмислят комбинирането на двата предмета в единен формат, каза зам.-ректорът по учебната част проф. Мария Куклева

Само една анулирана работа, мобилният телефон звъннал по време на изпита

MU-70-g-sgrada-2024x1518

8 са пълните шестици по биология в Медицинския университет, а всеки четвърти е скъсан. Това сочат резултатите от първия задължителен изпит за прием в магистърските спецалности на висшето училище. За разлика от предишни години, когато слабите оценки са стигали 30-40%, този път двойки имат 25 на сто. Всички от подалите документи 1027 кандидати са се явили. 14 на сто са изкарали тройки, а “добър” имат 22%. Оценка “много добър” са изкарали 24 на сто от кандидат-студентите, а отличниците са 16%.

“Резултатите ни удовлетворяват, защото ще можем да направим качествен подбор. Има доста деца с високи бележки, макар че предстои още едно препятствие. Тестът не беше лесен, но дава възможност за по-обективна оценка. А най-важното е, че нямаше никакви опити за преписване, на каквито сме били свидетели предходни години. Целта беше да пресечем именно тази порочна практика”, коментира зам.-ректорът по учебната част проф. Мария Куклева. Анулираната работа е само една – на кандидат, който не си е предал мобилния телефон. За лош късмет джиесемът иззвънял по време на изпита. И въпреки че не бил доказан опит за преписване, според правилата на вуза момчето трябвало да напусне аудиторията, тъй като не се е съобразило с инструктажа.

От догодина ръководството на университета обмисля и химията да е в тестови вариант в комбинация със задачи. А за по-следващата ще се умува върху общ тест по биология и химия в две части, който да се провежда в един и същи ден. За целта обаче този формат ще бъде първо апробиран за улеснение на кандидатите.