Кристияна и Деляна от СУ „Любен Каравелов“ са събрали любопитни факти за седемте изкуства, снимки и видеа

Когато слушаме музика, сърцето ни имитира ритъма на мелодията в този момент, а хората, които професионално се занимават с танци, не страдат от болестта на Паркинсон.

Тези и други любопитни факти могат да бъдат намерени в сайта за обогатяване на духовната култура, който са създали 8-класнички от СУ „Любен Каравелов“. Кристияна Генчева и Деляна Манева решили да съберат важни и интересни факти за седемте изкуства и по този начин да вдъхновят съучениците си да се посветят на някое от тях. В създадената от тях платформа има любопитни данни за музиката, танца, театъра, литературата, изобразителното изкуство, фотографията и киното, снимки и видеа.

В категорията за музика научаваме, че според изследване на учени в Хонг Конг и Оксфорд класиката помага на растенията да растат по-бързо, а песента “Jingle Bells” всъщност е написана за Деня на благодарността. Друг интересен факт, който момичетата осветляват, е че в първоначалната версия на песента “Happy Birthday to You” се пеело “Good Morning to You”. В музикалния раздел могат да бъдат чути и записи на български народни песни в изпълнение на ученици от паралелките с фолклор в училището.

Много от танцовите движения влияят благотворно на нервната система на човека – снижават нивото на стрес, елиминират главоболието и стабилизират артериалното налягане. Това научаваме от раздела за танц на сайта.

За произхода на думата “трагедия” от гръцкия израз, означаващ “песен за козата”, може да се прочете в категорията за театър.

Най-дългото изречение се състои от 823 думи, което е част от ,,Клетниците” на Виктор Юго, става ясно от любопитните факти, свързани с литературата.

Повече снимки и видеоклипове могат да се видят в разделите за кино, фотография и изобразително изкуство.