И в ЕГ “Пловдив” е регистриран положителен случай на коронавирус, съобщи Областният кризисен щаб в Пловдив. 8-класник е дал положителна проба за КОВИД-19, а всички негови съученици – общо 26, са под карантина заедно с техния преподавател по английски език. От днес паралелката минава на обучение в електронна среда от разстояние, създадена е необходимата организация. Всеки ден в училището се прави необходимата дезинфекция по график.

Още четири са положителните проби в ОУ “Св. Климент Охридски” в Скутаре. С тях там заразените учители са 11 от общо 15. Всички ученици се обучават онлайн.

На територията на Пловдив и областта от началото на учебната година до този момент 28 са заразените учители от училища и детски градини и 7 деца. Общо 13 паралелки в учебни заведения и 3 групи в детски градини, са поставени под карантина.

Всяко училище трябва да премине в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците в него отсъстват по медицински причини, като от значение е и епидемичната обстановка в населеното място. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас. Това се казва в подготвените насоки от РЗИ.

Според одобрения от здравните власти алгоритъм има три сценария как трябва да продължи обучението, когато в някоя област или в конкретно училище има заразени с коронавирус и сезонен грип.

При режим “жълто” учениците могат да бъдат в клас, ако “няма устойчиво предаване на инфекцията” в дадено населено място. Това означава, че на 14-дневна база са се заразили до 60 души на 100 000 население. От клас в тази ситуация отсъстват единични ученици.

В режим “оранжево” учениците могат да бъдат в клас, но с повишено внимание от страна на ръководството на учебното заведение, когато отсъстващите ученици със съмнение за COVID-19 са над двама в повече от една паралелка. За това трябва своевременно да бъде информирана и Регионалната здравна инспекция.

В режим “червено” неприсъствената форма на обучение може да бъде въведена след преценка на РЗИ, отговаряща за дадено населено място, и на областния оперативен щаб. За това трябва да има поне едно от следните обстоятелства: в населеното място за период от 14 дни на население от 100 000 души да са регистрирани над 120 случая на заразени с коронавирус или сезонен грип; разпространението на заразите е “повсеместно”, което включва огнища, които се сливат и такива, при които не може да бъде добре проследено как е станало заразяването; увеличават се настанените в болница и смъртните случаи.