Деца от ДГ „Майчина грижа“ развяха трибагреници на шествието за Деня на славянската писменост, треньорът на европейския вицешампион по плуване Йосиф Миладинов – Стефан Георгиев, представи Спортното училище на общоградския празник

Осмокласник от Пловдивската духовна семинария понесе иконата на Кирил и Методий на общоградския празник днес, с който бе почетено делото на първоучителите. Началото на тържествата бе дадено рано сутринта с празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений. След това на площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на равноапостолите. Редом до свещениците и почетните гости бе и Иван, на когото се паднала честта да представя семинарията като отличник на випуска.

„Нека не отхвърляме делото на Светите братя с лека ръка, а съхраняваме езика, писмеността и православната вяра, за да се съхраним като нация. Странно е противоречието между синовната почит, с която църквата се прекланя пред паметта и делото на Кирил и Методий, и светотатското отношение към езика, който те ни завещаха. Стигна се до там да си чатим на латиница, тъй като, видите ли, всички така правят, защото е модерно. Да си българин е най-хубавото нещо, защото „и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът“, обърна се Арсений към присъстващите на празника.

Приветствие поднесе зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, която призова да пазим свято българското слово – символ на единение на българската нация.

„Нека днес предадем традициите, заветите, ценностите и вярата на нашите деца, защото по този начин ще им покажем, че нашата България може да се развива чрез книжовност и наука,“ каза Гайдарова.

В словото си заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта значението на делото на Найден Геров, благодарение на когото празникът започва да се чества за първи път в Пловдив на 11 май 1851 г.

„Днес почитаме Светите братя Кирил и Методий, техните ученици и всички онези хора от първата българска държава, които наложиха християнството и създадоха българската писменост, разпространиха я по българките земи и я дадоха на много други народи. На днешния ден отива най-много да гледаме в бъдещето, да даваме кураж на българските учители, да ги подкрепяме в предизвикателствата на 21 век. Кураж и смелост на всички от образователната система“, каза в приветствието си Стоянов.

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова подчерта, че след дългите и тежки изпитания днес е ден на надеждата и гордостта от положения труд.

„Този празник се чувства със сърцето. Скъпи учители, миналата пролет получихте висока оценка за работата си, но едва ли някой е предполагал какво предстои. Въпреки всичко вие останахте верни на мисията си. Някои загубиха живота си, поклон! Вярвам, че в името на малките герои – учениците, които за съжаление днес не са тук, ние ще продължим да изпълняваме нашата мисия“, заяви Киркова.

Тържеството днес мина без ученици, заради противоепидемичните мерки, но въпреки това десетки пловдивчани доведоха децата си пред паметника на Кирил и Методий, за да съпреживеят празника. Сред тях бяха и 5-годишни малчугани от ДГ „Майчина грижа“. Йоана Люси, Ралица и Бела развяха знамена с образите на Кирил и Методий, защото „днес е денят на буквите“, обясниха децата от филиала в Старинен Пловдив.

Сред училищните директори и учители, поканени днес на тържеството, бе треньорът на европейския вицешампион по плуване Йосиф Миладинов. Само преди ден 11-класникът от Спортното училище отбеляза най-великото постижение в българското мъжко плуване досега и спечели исторически за България медал в Будапеща. Затова ръководството на училището поканило треньора му Стефан Георгиев да се включи в шествието.

“Чувствам се невероятно горд и щастлив. Както за днешния празник, така и за невероятния успех на Йосиф. Непрекъснато се чуваме по телефона, съветвам го, коментираме записи. Направи перфектно плуване и завоюва историческа победа”, сподели развълнуван Георгиев. На празника той дойде с иконата на Васил Левски, нарисувана от гребеца Симеон Ячков и дарена на училището.

Тържественото шествие премина по Главната улица, водено от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Духов оркестър – Пловдив.

150 деца, сред които изпълнители от Хор „Детска китка“, ЕС „Прима“, ФА „Куклици“, ВГ „Бамбини“ и Хора на пловдивските момчета, изпяха заедно „Върви, народе възродени“ – точно когато празничното шествие премина пред стълбите на „Каменица“. За спазване на противоепидемични мерки не можеше и да става дума, тъй като множеството от граждани и родители на изпълнителите опитваха да запечатат със снимка или видео вълнуващото изпълнение. В същто време към тях се сляха близо 500 участници на шествието.