Презентацията в Учебния ресторант на ПГ по туризъм бе посветена на Деня на християнското семейство, бъдещите хлебари и сладкари окичиха Дърво на добродетелите

„Станах в четири часа тази сутрин, за да го изпека, защото се прави от три пъти втасало тесто, а това отнема много време“, обяснява 8-класничката от ПГ по туризъм Мария Костова. Нейният тутманик по мамина рецепта обра овациите на днешния празник, посветен на Деня на християнското семейство. Инициатори са учениците от 8 е, а за реализацията им помогнали преподавателите по практика Анастасия Маргаритова и Таня Митрева. Докато се наслаждаваха на шедьовъра й, Мария обясни, че за да се постигне този резултат, продуктите трябва да са със стайна температура. Потвърди го и Мартин Донелов, който пристигна за днешния празник под мотото „Нашите семейни рецепти“ с погача, поръсена със сусам. Тъй като първият път не бил доволен от себе си, наложило се да меси втора, за да се представи подобаващо пред съучениците си днес. Затова пък у дома били щастливи, че ще опитат от несполучливата пита. Той получи аплодисменти от учителите си и за чудесната презентация на измайсторения лично от него крем „Дипломат“, за който ползвал жълтък, брашно, захар, масло, мляко и ванилия.

С козуначени кифлички се представи Рени, която призна, че разчитала на помощта на майка си само за тестото, а след това сама се справила с пълнежа и оформянето. Сама майсторила орехчетата, за да украси шоколадовата си торта Биляна. За крема ползвала яйца, захар, масло и какао. С мъфини „Червено кадифе“ украси масата Никол. За да добият завършен вид, заложила на светлосиня глазура и сатенени цветчета. Тъй като била фен на бисквити „Орео“, Габи решила от тях да направи основата за чийзкейк, а отгоре добавила сметана и крема сирене. Любимите овесени бисквити донесе за ученическата празнична трапеза София, а Даниел представи шоколадови скалички по рецепта на майка си. На помощта на баба си разчитал за приготвянето на сладкиша с орехи Денислав.

 

Отговорите на въпроса „Какво е за тях семейството“ осмокласниците от специалност “Производство на хляб и хлебни изделия” поставиха върху Дървото на добродетелите. Оказа се, че за тях това са обич, подкрепа, взаимност, разбирателство.

„Благодарим за ентусиазма и старанието. Изборът за професия се е случил във вашите семейства, които продължават да ви подкрепят“, обърнаха се към учениците преподавателите им, изненадани от уменията, които демонстрират още в първата година от обучението.

Директорът Катерина Додова изрази увереност, че ще продължат семейните традиции и пожела: „Надграждайте и бъдете успешни!“