Регионалното управление е изпратило насочващи писма, заявления постъпват ежедневно

78 украински деца, чиито семейства са се озовали тук, бягайки от войната, вече са приети в училища и детски градини в Пловдив и региона. От Регионалното управление на образованието са изпратили насочващи писма до детските и учебни заведения в близост до адреса, на който са регистрирани бежанците.

„Всеки ден получаваме нови заявления, още над 20 молби се обработват“, съобщи Петя Катранджиева – старши експерт по чужд и по майчин език в РУО и председател на комисията, за насочване на децата от Украйна.

Децата са насочени основно в пловдивски училища: СУ “Никола Вапцаров”, СУ “Св. Паисий Хилендарски”, “СУ “Черноризец Храбър”, СУ “Цар Симеон Велики”, СУ “Братя Миладинови”, СУ “Константин Величков”, СУ “Константин-Кирил Философ”, ОУ „Петър Берон“, ОУ “Райна Княгиня”, ОУ “Васил Левски”, СУ “Св. Патриарх Евтимий”, ОУ “Димитър Талев”, СУ “Св. Софроний Врачански”, ОУ “Стоян Михайловски”, СУ “Христо Данов”. Дете, което е изучавало интензивно чужд език, е насочено към ЕГ “Пловдив”. А друго, което идва от музикално училище, вече се обучава в НУМТИ “Добрин Петков”.

Има настанени деца и в ПГ „Петър Парчевич“ в Раковски, в училищата в Садово и Скутаре, в карловското СУ “Христо Проданов”, в СУ “Св. Климент Охридски” в Хисаря, в ОУ “Отец Паисий” в Стамболийски.

Частно училище е отправило запитване в РУО дали може да приеме ученици от Украйна, като поеме таксите за своя сметка.

Училищните директори са длъжни да сформират комисия, която да препита децата и да прецени в кой клас е уместно да бъдат записани. Всички са със позволен престой у нас до 23 февруари 2023 г. По Наредба 6 се организират допълнителни занимания по български език след задължителните учебни часове или през ваканцията. За децата от подготвителни групи са определени 60 педагогически ситуации, за начален етап – 90 учебни часа, 120 – за прогимназията и 180 – за гимназистите.

За децата, които се насочват към детска градина, документите се предоставят на съответните общински администрации. Приемащото детско заведение изяснява изискванията, свързани със здравния статус. Три деца от Украйна са пратени в ДГ “Незабравка”, 2 – в ДГ “Снежанка”. Има малчугани в детските градини “Зорница”, “Чайка”, “Чучулига”, “Мая”, “Малкият принц”, “Рая” и “Захарно петле” в Пловдив, както и във ДГ “Веселушко” в село Марково, “Пинокио”- Хисар, и асеновградската “Асенова крепост”.

Във връзка с военните действия министерството на образованието на Украйна е информирало МОН, че за учебната 2021/2022 година всички украински ученици ще получат документ за завършен клас от своята държава.