Вече са осигурени необходимите тестове за изследване до Коледната ваканция, уверяват от МОН

75% от учениците от 1 до 12 клас на Пловдивска област в момента учат присъствено. Това показват данните на Регионалното управление на образованието. За сравнение средният процент за страната е 82.

Присъствено на училище без тестване са децата от общините Асеновград, Кричим, Калояново и Първомай, където заболеваемостта падна под 250 на 100 000 и бе възстановен изцяло нормалният учебен процес. Само Брезово остава изцяло онлайн, тъй като случаите на COVID-19   остават сериозно голям брой. В останалите общини се учи присъствено с еднократно тестване за коронавирус всяка седмица.

По данни на Единния информационен портал за изминалото денонощие 20 са новите положителни проби в 18 учебни заведения на областта.

При тестването на 6 и 13 декември са установени 232 заразени ученици в странага. Най-много – 92, са те в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 позитивни резултата, при учениците от V до VII клас положителните тестове са 68. 60 са позитивните учители, 32 е броят при непедагогическите специалисти.

От утре се възстановява присъственото обучение за паралелките, в които 30% от учениците искат да се върнат в училище с тестване или „зелен сертификат“. Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за изследване или „зелен сертификат“, целият клас оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата. Промяната беше направена с решение на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование на 9 декември.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности.

Вече са осигурени необходимият брой тестове за изследване на всички ученици до Коледната ваканция, съобщават от МОН. В четвъртък се очаква да пристигнат нужните бройки за Пловдивска област.