Второто у нас училище за милосърдни сестри отваря врати под тепетата през 1942 година

4

75 години сестринско обучение отбелязва днес катедра „Сестрински грижи” на Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в Пловдив. Училището за милосърдни сестри под тепетата отваря врати през 1942 година и е второто в България. Днес обучението на медсестри е под шапката на Медицинския университет. На честването ще бъдат наградени с почетни грамоти за принос в обучението на медицински сестри 21 преподаватели доайени.

12 май е Международен ден на сестринството. Това е рождената дата на Флорънс Найтингейл – английската медицинска сестра и обществен деятел, считана за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. По време на Кримската война тя обучава група сестри, помагащи на ранените войници. Благодарение на нейните усилия процентът на смъртност в лазаретите спада от 42 на 2. Била е наричана „дамата с лампата”, защото обичала да обикаля късно нощем и да проверява пациентите си.
След войната Флорънс Найтингейл реформира цялостно медицинското обслужване във Великобритания. Началото на медицинската грижа поставя със създаването през 1860 на училище за сестри – болница Сейнт Томас в Лондон, първото светско училище за сестри в света.

75 години днес отбелязва и Медицинският колеж.