Точно 15 минути отне тестването на 300 деца в НУ „Христо Ботев“, 55 родители се включиха като доброволци. Зам.-кметът Стефан Стоянов също се включи като доброволец в училището на дъщеря си

74% от учениците в начален етап от днес минават отново към присъствено обучение. Децата от 1 до 4 клас се връщат в училище, след като бъдат тествани за КОВИД със съгласието на родителите. Останалите продължават от разстояние в електронна среда – синхронно или асинхрнонно, в зависимост от възможностите на училището.

Точно 15 минути отне тестването на 300 деца в НУ „Христо Ботев“. За да улеснят процеса, директорът Иван Пенев и неговият заместник Милен Стайков още вчера разпределили тестовете в класните стаи на 16-те паралелки. В платформата на Shkolo бил качен демонстрационен клип, за да стане ясно на родителите и на децата какво представлява самата процедура. Освен това тази сутрин педагогическият съветник Димитър Богданов направи показно в библиотеката пред учителите и родителите доброволци преди началото на тестването.

Рекорден брой от 55 родители изявили желание да влязат в класните стаи, за да помогнат на класните ръководители.

„Изискването, естествено, беше да имат зелени сертификати. За първи път сме свидетели на такава масова подкрепа и взаимопомощ от страна на родителите. Доброволци от една класна стая, които успяха да се справят по-бързо, веднага бяха готови да помогнат на съседната паралелка“, коментира директорът Пенев. Той се обадил за съдействие и на ръководството на Педагогическия факултет на Пловдивския университет – две студентки по начална педагогика изявили желание да се включат в тестването.

Нито една от пробите на учителите, непедагогическия персонал и децата не даде положителен резултат.

От общо 440 ученици в училището, три паралелки остават изцяло на онлайн обучение. В останалите има по един-двама ученици, чиито родители на този етап решили да изчакат, но имали готовност да подпишат декларации за съгласие.

Като доброволец в училището на дъщеря си, която е първокласничка, се включи и зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.

“Тестването става бързо, доброволците помагаме с каквото можем, а децата са много щастливи отново да са заедно! Хиляди благодарности на всички учители, които приеха и това предизвикателство!”, написа във фейсбук профила си Стоянов.

В общо 10 пловдивски училища 100% от паралелките ще са в клас, в 34 училища от областта – нито една няма да се върне в училище, сочат данните на Регионалното управление на образованието.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.