Точно 15 минути отне тестването на 300 деца в НУ „Христо Ботев“, 55 родители се включиха като доброволци. Зам.-кметът Стефан Стоянов също се включи като доброволец в училището на дъщеря си

74% от учениците в начален етап от днес минават отново към присъствено обучение. Децата от 1 до 4 клас се връщат в училище, след като бъдат тествани за КОВИД със съгласието на родителите. Останалите продължават от разстояние в електронна среда – синхронно или асинхрнонно, в зависимост от възможностите на училището.

Точно 15 минути отне тестването на 300 деца в НУ „Христо Ботев“. За да улеснят процеса, директорът Иван Пенев и неговият заместник Милен Стайков още вчера разпределили тестовете в класните стаи на 16-те паралелки. В платформата на Shkolo бил качен демонстрационен клип, за да стане ясно на родителите и на децата какво представлява самата процедура. Освен това тази сутрин педагогическият съветник Димитър Богданов направи показно в библиотеката пред учителите и родителите доброволци преди началото на тестването.

Рекорден брой от 55 родители изявили желание да влязат в класните стаи, за да помогнат на класните ръководители.

„Изискването, естествено, беше да имат зелени сертификати. За първи път сме свидетели на такава масова подкрепа и взаимопомощ от страна на родителите. Доброволци от една класна стая, които успяха да се справят по-бързо, веднага бяха готови да помогнат на съседната паралелка“, коментира директорът Пенев. Той се обадил за съдействие и на ръководството на Педагогическия факултет на Пловдивския университет – две студентки по начална педагогика изявили желание да се включат в тестването.

Нито една от пробите на учителите, непедагогическия персонал и децата не даде положителен резултат.

От общо 440 ученици в училището, три паралелки остават изцяло на онлайн обучение. В останалите има по един-двама ученици, чиито родители на този етап решили да изчакат, но имали готовност да подпишат декларации за съгласие.

Като доброволец в училището на дъщеря си, която е първокласничка, се включи и зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.

“Тестването става бързо, доброволците помагаме с каквото можем, а децата са много щастливи отново да са заедно! Хиляди благодарности на всички учители, които приеха и това предизвикателство!”, написа във фейсбук профила си Стоянов.

В общо 10 пловдивски училища 100% от паралелките ще са в клас, в 34 училища от областта – нито една няма да се върне в училище, сочат данните на Регионалното управление на образованието.