Зам.-председателят на Студентски съвет Таня Найденова, ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов и проф. Дора Левтерова - директор на Университетския кариерен център обясняват ползата от студентските стажове.

60 фирми се включват в Деня на кариерата, похвали се директорът на кариерния център на университета проф. Дора Левтерова

Зам.-председателят на Студентски съвет Таня Найденова, ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов и проф. Дора Левтерова - директор на Университетския кариерен център обясняват ползата от студентските стажове.
Зам.-председателят на Студентски съвет Таня Найденова, ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов и проф. Дора Левтерова – директор на Университетския кариерен център обясняват ползата от студентските стажове.

 

Над 70 студенти на Пловдивския университет са били назначени на постоянна работа от фирмите, в които са провели практиката си. “Имаме информация от работодателите, че доста по-голям брой млади хора са получили покана да бъдат наети трайно, но някои са се отказали заради по-добро предложение, което са получили в резултат на стажантска програма, обяви директорът на Университетския кариерен център на висшето училище проф. Дора Левтерова.

Над 60 фирми и институции от различни браншове ще се включат в Деня на кариерата на ПУ, който се организира за първи път в подобен формат. Идеята за събитието се зародила след успешно приключване на проекта “Студентски практики” на МОН, затова основните организатори са кариерният център и Студентски съвет. Компаниите и институциите, които ще се презентират пред студентите на 27 март, са от областите химия и физика, програмиране в областта на производството, IT секторът, езикови училища и центрове, преводачески и туристически агенции, аутсорсинг компании. Свои щандове ще имат областната управа и общината, Регионалният инспекторат по образованието, две банки, основни и средни училища, медии.

Дни на кариерата ежегодно се организират във вуза, но до този момент деветте факултета самостоятелно са правили срещи на бизнеса със своите студенти. Тази година за първи път проявата обхваща едновременно възпитаниците на всички факултети и браншове, за които университетът подготвя кадри.

“Кариерният център не е бюро по труда, идеята е студентите да се срещнат очи в очи с работодателите, да разберат тънкостите на професията, която искат да упражняват, и да преценят удачна ли е за тях. Много се говори за безработица, но фирмите се оплакват от недостиг на качествени специалисти”, поясни проф. Левтерова.