10 на сто отстъпка за колективни заявки, издателства правят до 24% намаление за езиковите комплекти

DSCF5871

С 40 на сто по-евтино лягат учебниците втора ръка, затова седмици преди старта на учебната година борсите за употребявани помагала вече се раздвижват. По-усилено върви изкупуването, макар че доста от учениците си ги пазят, за да има откъде да преговарят за предстоящите входни нива. Така че най-усилената размяна ще е в края на септември. Тези, които се окажат по-рано на борсата, ще се снабдят и с по-запазените помагала. Паралелно с книжните борси, все повече набира скорост и онлайн търговията, която находчиви тийнейджъри си организират във Фейсбук. Там размяната е по договорка, а коричната цена не играе абсолютно никаква роля. Продават се не само учебници, но и попълнени учебни тетрадки, решени тестове, литературни разработки и есета от ученици в по-горните класове на идващите след тях. Предпочитанията са алъш-веришът да е между тийнейджъри от едно и също училище, защото учебниците и учителите в доста от случаите са едни и същи.

Наблюденията на борсите за втора употреба покзват, че 70 на сто от учениците изобщо не са придирчиви и без проблем купуват секънд хенд. В по-редки случаи добавят нов по един-два предмета. Ако ученикът си купи комплект за следващ клас, ще се наложи да доплати само 30% от крайната сума. Средната цена на комплект нови учебници в горен курс е 150 лева.

На всяка борса действат сходни правила – изкупуват старите за 30-40 на сто от коричната цена в зависимост от това колко добре са запазени, а след това ги продават за 60-80% от посочената на гърба сума. Както борсите, така и издателствата правят отстъпки за колективни заявки. Ако цял клас си поръча учебници, ще ги получи с 10 на сто по-евтино от борсата. Издателствата правят още по-сериозни намаления. Училищните настоятелства ги търсят основно за езиковите комплекти, които са доста скъпи. 10 учебника се броят за колективна заявка и намалението е 24%.