Около 70% от учениците от 5 до 12 в Пловдив и областта от днес се връщат в клас от днес. Такъв е и процентът на малките в начален етап, които също ще се обучават присъствено, показват данните Регионалното управление по образованието. Що се отнася до гимназиален етап, между 10 и 30 на сто от учениците в дадени паралелки са със зелени сертификати, уточни началникът на РУО Антоанета Кръстанова.

Условието за присъствено обучение е във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично. Процедурата се извършва в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица.

Отсъствалите в понеделник ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. Непълнолетните се изследват със съгласието на техните родители, а пълнолетните решават сами.

„След разговори с учители и директори през уикенда  се оказа, че немалко родители преосмислят позицията си и заявяват желание за тестване. Имаме тестове, които ще стигнат до края на седмицата и ще можем да отговорим на нуждите на желаещите“, каза още Кръстанва.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50 процента ученици, които се тестват или имат зелен сертификат.

Изпратихме на родителите видеоклиповете, които пресъздават процедурата на тестване, за да се запознаят предварително. Децата също ги гледаха, за да са наясно какво трябва да правят. Медицинската сестра беше до тях, учителите също ги напътстваха, поясниха от ръководството на ОУ “Йордан Йовков”. Нито един от тестовете не е дал положителен резултат.

Присъствено в клас, но без тестване, са учениците от 4 общини – Калояново, Кричим, Куклен и Първомай, където заболеваемостта е под 250 на 100 000. Изцяло в ОРЕС са общините Брезово, Лъки, Съединение, където заболеваемостта е над 500 на 100 000.

Що се отнася до доставката на тестове, тази сутрин по Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров заяви: „Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове. Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста, които ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни министърът на здравеопазването.