Деца сътвориха 45-метрова рисунка в Цар-Симеоновата градина днес, когато се проведе третият ден от Лятната читалня на открито. 70 малки художници пресъздадоха върху белия лист своята представа за промяната, каквато и бе темата на инициативата. За единадесети път Пловдив се включи в Световен ден на рисуването – „Drawing Day, България, да рисуваме заедно!”. Малчуганите участваха в маратон за създаване на творби на открито, който завърши с импровизирана изложба на тревата около Пеещите фонтани.

Родителите и доброволците от “Лео клуб Пловдив” помагаха на децата си да скицират слончета, пеперуди, гъсеници, цветя. Рамо на инициативата дадоха баби и дядовци, майки и татковци. Най-възрастната дама, която рисува заедно с децата, беше на около 80 години, а най-малката – едва на година. Всички получиха награди от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Петър Зехтински. От издателство “Жанет 45” пък осигуриха книгите за слончето Елмър, така че участниците в шареното приключение научиха историята му. Той се е родил различен и приятелите му го успокояват, когато се обличат в пъстри дрехи, а за него остава сивият костюм.

Сред двигателите на днешното събитие бяха първолаците от 1 д клас на ОУ „Райна Княгиня“, начело с техния класен ръководител Мария Петрова, която е и член на сдружение „Писалка и перо“. Техни партньори са четвъртокласници от ОУ „Васил Левски“, второкласниците на Десислава Кръстева от СУ „Константин-Кирил Философ“ и ученици от Частно еко училище „Слънчев лъч“. Те работят заедно по Националния eTwinning проект “Пътешествието на Читателски STEAM клубове”, чиято цел е да двъхнови децата да творят, след като прочетат дадено заглавие. За целта има изработена специална електронна стена, на която са разказани дейностите на клубовете през годината.

През декември, когато всички ученици преминаха към онлайн обучение, читателски клуб „Възвишение“ на ОУ „Райна Княгиня“ решава да се посвети на участието си в националния конкурс “Бисерче вълшебно”, избирайки една от номинираните книги “Как кученцето си намери дом” на Мая Дългъчева. В часовете по изобразително изкуство децата получили задачата да конструират къщичка на кученце. Използвали бисквитки, украси за торти, “ядивно лепило” и така изработили дома мечта за самотното и отхвърляно приятелче. Неговата фигурка направили от непотребното вече руло тоалетна хартия, картони и гланцово блокче, лего, пластилин. Получили покана да приключенстват с други клубове и заедно да създадат най-дългата рисунка от къщички за кученцето, купичка с кокалче, градинка за разходки – точно по описанието на бленуваното от героя.

Днес партньорите по проекта от трите училища се събраха, за да създадат рисунката и така да сбъднат мечтата на своя книжен приятел.