Седем пловдивски училища се включват в националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. С открит урок по безопасност на движението по пътищата в ОУ „Васил Левски“ бе дадено началото на инициативата в града на тепетата. Водещ на урока бе инспектор Атанас Тотков от “Пътна полиция”, който запозна първокласниците с правилата за безпрепятствено преминаване по улицата. Няколко деца помогнаха на мечето Теди да пресече на пешеходна пътека и да се движи по безопасната част на тротоара.

Кампанията се организира за трета поредна година от Тимбарк България, съвместно с МОН и Министерство на вътрешните работи. Поради Covid-19 ограниченията, предишните ѝ две издания се провеждаха изцяло онлайн с помощта на специално създаден онлайн мултимедиен урок, разработен съвместно с експерти от партньорите в инициативата.

Иновативният урок е достъпен безплатно за всички училища в страната на https://presicham-s.tedi.bg/ и в него са представени трите роли на децата, като участници в движението по пътищата – пешеходци, пътници и водачи. Така учениците от началните класове могат да усвоят важни правила за правилно поведение при пресичане на улици, при пътуване в автомобил и при управление на велосипеди и тротинетки. Урокът включва и онлайн тест за проверка и затвърждаване на придобитите знания.

Тазгодишното издание на кампанията ще се проведе в хибриден формат, като представители на Главна дирекция „Национална полиция“ ще направят практически обучения в училища в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе.

Разработеният онлайн урок дава възможност на всяко заинтересовано училище да го използва и да стане част от Кампанията. До момента желание са заявили 53 училища от 22 населени места. Общият брой на учениците от първи до трети клас, които ще преминат през обучението, е близо 10 000.