Около 2000 души отпадат от класирането за гимназиите, заради слаби оценки. Има ученици с 0 точки. Резултатите на Пловдив са сходни с тези в страната, обявиха от Регионалния инспекторат по образованието

DSCF8845

34.78 процента  от седмокласниците в областта са получили двойки на националното външно оценяване по математика, но пък има 4 пълни шестици по предмета и те са на ученици от Математическата гимназия. Това обяви Соня Мелоян – началник “Инспектиране и организационно-методична дейност” в Регионалния инспекторат по образованието. В сравнение с миналата година, когато слабите оценки са били 1432, тази са набъбнали на 1700. Тройките са 1128 или 23.08%. 27.17 на сто от децата са изкарали четворки, което е повече от предходната година. “Добър” имат 1328 деца. Петиците са 634 или 12.97%. Шестици са получили само 1.92 на сто от кандидат-гимназистите или 94. Две деца са с 99 точки и те са от Математическата гимназия и ОУ “Райна Княгиня”. За разлика от миналата година, тази има четири пълни шестици и всички те са на ученици от ОМГ. Средният успех по математика е 3.261 при 3.399 за миналата година. Общият брой на явилите се по предмета е 4888.

Резултатите по български език са по-високи. Средният успех е 3.967 при 4.003 предходната година. Тук отличните оценки са 273, което е равно на 5.52%. Ако се направи съпоставка с 2015-а обаче процентът е паднал. Миналата година отличните работи са били 6.37, а пълни шестици няма. Петиците са 1761 или 35.60% при 33.24 за миналата година. “Добър” са изкарали 1362 деца или 27.53 на сто. С тройки са оценени 584 писмени работи, което прави 11.81%. Двойките са 967 или 19.55 при 15.61 предходната година. Общият брой на явилите се е 4947

В късния следобед списъците с резултатите ще бъдат разлепени в училищата центрове, а на 6 юни от 9 до 17 часа учениците, в присъствието на родител, могат да видят тестовете си в СОУ “Софроний Врачански”.

Около 2000 души отпадат от класирането за гимназиите, заради слаби оценки. Останалите ще се състезават за 50 професионални и 72 профилирани паралелки. За всеки ще има място, но дали ще е за училището, за което иска, ще зависи от оценките, които е изкарал.

Тепърва ще се правят анализи какво най-много е затруднило 7-класниците и с кои задачи са се справили с лекота, обясняват от Регионалния инспекторат.

“Тази година имаше промяна в теста – цели 16 въпроса бяха свързани с първоначалния текст за четене с разбиране и таблицата с допълнителна информация към темата на текста. Целта беше да се върви към по-съвременен вариант на тест, но за по-слабо подготвените това се е оказало трудно. Това обяснява и по-големият процент слаби оценки. Като цяло са се справили по-лесно с въпросите с избираем отговор. Когато отговорът е формулиран, те го откриват, но когато се наложи те да го формулират, вече е проблем”, разкрива първите си впечатления след проверката на писмените работи Георги Делов – председател на комисията по български език.

Проблемна се оказала и 25 -а задача, когато от децата се изисквало съставяне на кратък текст от по 2-3 изречения. Там са и доста от бисерите. Преразказът, който бил харесан и от децата, и от родителите не ги затруднил, що касае предаване на съдържанието. Проблем при някои е, че са го предали по-сбито. Дидактическата задача също е изпълнена, но не всички са използвали правилното глаголно време – сегашно историческо, а са писали в минали свидетелски времена. Членуването и употребата на запетая продължават да затрудняват децата, подчерта още Делов.

По математика 7-класниците се справяли най-добре с едностъпковите задачи от първата част на първия модул. Трудността идвала, когато трябвало да свържат знания и при задачите на ниво приложение.

“С геометричните задачи са се справили, но само когато трябва да приложат теорема. Затруднили са ги задачите с повече текст, а някои деца изобщо не са ги разбрали. Има ученици с 0 точки, на които даже тотото не е помогнало. Проверката беше изключително трудна, взирахме се във всеки ред. Но броят на двойките е съизмерим с този в страната и тепърва ще се правят анализи”, коментира Зара Данаилова – председател на комисията по математика. Двойките са повече при учениците, които са се явили само на първия модул, т.е. нямат амбиции да кандидатстват. Масово са се затруднили с последните две задачи на втория модул, където основната критика е в липсата на аргументирано изложено решение.