22 и 24 задача от втори модул изтощиха кандидат-гимназистите, които прогнозират повече двойки по математика от миналата година

Здравец и четирилистна детелина донесоха късмет

DSCF1076

Вторият модул беше ужасен, никога не са се падали толкова ужасни задачи. Това коментираха на излизане от националното външно оценяване по математика 7-класници от ОУ “Алеко Константинов”. Децата бяха щастливи, че са се справили с първата част от изпита, но надеждите им за високи оценки били попарени, когато получили задачата от втората.

Нищо не ни е дадено, а ни питат колко са общо учениците. В условието беше казано само, че в понеделник били пет пъти по-малко, а в четвъртък се увеличили с четири, недоволстваха момчета, които се опитали да налучкат решението.

Трябва да получите 30, заяви доволно обаче техен съученик, който извади от джоба си здравец. На тръгване за изпита сутринта момчето си скъсало за късмет и успяло да доведе задачата докрай.

DSCF1075

Малцина се справили с геометричната 24 задача за триъгълници. Децата пробвали да решат по някое от трите подусловия, за да им донесе точки.

На всяка задача написах по нещо, остава да е вярно. За мен и 21 беше сложна, обясни 7-класничка, амбицирана да учи в някоя от езиковите гимназии. Нейна съученичка обаче каза, че е решила всичко. Момичето извади от портмонето си две четирилистни детелини, които, явно, са й донесли късмет. Икона на Богородица пък донесла успех на друга девойка на днешния изпит.

Две години съм ходил на уроци и смятах, че съм добре подготвен, но не съм очаквал, че вторият модул ще е чак толкова труден. Решил съм всички тестове, които са се падали предишни години, но този няма равен по тежест, ядосваше се момче с амбиция да влезе в Математическата.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Щеше да бъде добре питащите да са повече подготвени от учениците…
    Втори модул не може да е лесно решим за всички.
    Иначе няма да има нужда от него.
    Затова не пишете глупости, че заради втори модул ще има повече двойки тази година.
    До сега никога не е имало така балансирани задачи за двата модула.

Коментарите са затворени.