nor

Рисунката на малката художничка се конкурира с 8000 творби на деца от цял свят

Рисунката на 7-годишната Здравена Болгурова от Пловдив спечели грамота от международен конкурс в Япония в конкуренция с 8000 творби на деца от цял свят. Талантливото момиче е сред наградените в 21-то издание на конкурса за детска рисунка Канагава биенале в  Йокохама, префектура Канагава.  За да участва в него малката художничка получава стимул от екипа педагози на ДГ „Малкият принц“ – Мария Цинцарова и Росица Христова.

Отличието, изпратено от организаторите н форума, й бе връчено официално от Анелия Божанова – директор на детската градина, с пожелание за още бъдещи успехи и сбъднати мечти.

От тази есен Здравена вече е първокласничка в ОУ „Васил Левски“, където продължава да печели отличия.

Биеналето е създадено по случай международната 1979 година на детето и започва през 1981 г. като част от инициативата “People-to-People Diplomacy”. Оттогава досега тази изложба е получила повече от 700 000 детски рисунки от целия свят.

Само през 2021 г. са пристигнали над 8000 рисунки на деца от 58 страни, което прави наградите на децата още по-престижни, предвид голямата конкуренция.

„Тази годината темата беше свободна. Световната детска изложба бе експонирана в галерията на „Erath Plaza“ в Канагава. Организатори са Префектурното правителство на Канагава и Японската фондация „Плаза Канагава за глобално гражданство“, уточнява Анелия Божанова.

Тук можете да разгледате творбите на деца от цял свят, а ако в търсачката в страницата на биеналето изпишете „Zdravena” ще видите и творбата й.

https://kanagawabiennial.jp/gallery