150 от Пловдивска област не да допуснати до държавни зрелостни изпити, четирима карантинирани от Карлово ще решават теста в отделна зала

През тази година зрелостниците ще бъдат допускани до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат

68-годишен ще се явява на матура утре. Той е най-възрастният кандидат сред 4517-те подали заявления за допускане до държавен зрелостен изпит по български език, сочат данните на Регионалното управление на образованието. Желаещите за втора матура са 3553. На зрелостен изпит по желание ще се явяват 92 зрелостници.

Най-предпочитан предмет е английският – 1250 кандидати. На второ място е изпитът по професия – 951, а на трето е биологията, посочена от 813 ученици. 489 са избрали философията, а 374 ще се явяват на матура по география. Историята е предпочетена от 125 дванадесетокласници. От чуждите езици, след английския, най-предпочитан за втора матура е немският – 65 желаещи. Следват испански – 41, френски – 34, италиански – 25, руски – 20. Само 24 абитуриенти са поискали да се явят на матура по физика. Най-малко са желаещите за химия – едва 17.

Недопуснатите от Пловдивска област са 150, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Основната причина е, че не са успели да вземат поправителните изпити.

Четирима са карантинираните ученици, които ще се явяват на матура. Те са от Карлово и за тях  ще бъде организирана отделна зала, според указанията на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По данни на МОН само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на 19 май. Те са с положителен тест за коронавирус към 18 май.

Във всички 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време, което дава възможност за дистанционен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област. До трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

През тази година зрелостниците ще бъдат допускани до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат (на телефон). Документът за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) обаче е задължително да бъде представен в оригинал.

По традиция изпитният материал ще се генерира рано сутринта в деня на изпита. Възможните комбинации са повече от 11 милиона.

Зрелостниците могат да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – линия, пергел, триъгълник. Изисква се всеки от тях да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи, а по желание и защитни ръкавици. Може да носи лични средства за дезинфекция.

Всички изпити продължават четири астрономически часа. Задължителната матура по български език и литература е разделена на три модула: първи с 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора, втори с 10 въпроса, които изискват свободни отговори, и трети, при който се очаква създаване на есе или интерпретативно съчинение по зададена тема върху изучавано литературно произведение. Задължителният втори държавен зрелостен изпит е разделен на два, съответно на три модула в зависимост от предмета.

Зрелостникът може да излезе от изпитната зала след приключване на работата върху съответния модул и запечатването на попълнените листове в плик, когато модулът е с продължителност 60 или 90 минути. Когато модулът продължава 120 или 150 минути, може да се излиза от залата след изтичане на първите 90 минути.

Окончателното напускане на залата и сградата е разрешено да става не по-рано от 60 минути след началото на първия модул, както и след предаване на запечатаната изпитна работа. Зрелостник, започнал да работи по трети модул на матурата по български език и литература, може да напусне окончателно залата и сградата 90 минути след началото на модула. Връщане в сградата до края на изпитния ден не се допуска.

Максималният брой точки е 100. За оценка „среден (3)“ са необходими 23 точки. „Отличен (6)“ получават учениците с най-малко 95 точки.