82% от участвалите в допитването на синдикат „Образование“ смятат, че има лобиране на политически партии в директорските конкурси

66,1% от представители на просветната гилдия искат мандатност за училищните директори. Това показват резултатите от допитването на синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа“, в което са участвали 8000 учители, директори и други заинтересовани лица.

„Този отдавна започнал дебат отново е актуален в навечерието на приближаващите избори и предстоящата атестацията на директорите на образователни институции. Синдикат „Образование“ проучи политиката по подбор, задържане и мандатност на педагогическите специалисти с ръководни функции с национална анкета, в която учителите казват „да““, коментира лидерът Юлиян Петров.

На въпрос за броя на евентуалните мандати само 1,5% от участниците отговарят, че сегашният формат е отличен. Доминира с 45,6% становището, че броят на мандатите не трябва да бъде ограничаван, но след атестация с участието на синдикатите на 4 години. От нея ще зависи продължаването на договора. Целта е системата да не бъде лишавана от добрите директори, които са се изградили и доказали във времето. Останалите 19% от отговорилите смятат, че школският мениджър трябва да има само един мандат, а 33,9% са за два мандата.

Като категоричен извод се налага мнението, че политически партии лобират при избора на директори. Такава е позицията на 82,5% от участниците в анкетата.

26,6% от участниците смятат, че изискването за 5 години педагогически стаж, каквато е сегашната практика, са достатъчни, като доминира мнението (34,7%), че кандидат-директорите трябва да имат поне 10 учителски години. 34% от респондентите са на мнение, че за да станеш директор, трябва да си минал задължително през кариерните длъжности „старши“ и „Главен“ учител.

Повече от половината от анкетираните изразяват позиция, че висше педагогическо образование – магистър, е достатъчно за кандидат-директорите, но 35,2% смятат, че кандидатите трябва да са завършили специалност „Управление на образованието“.

По въпроса за управленския опит аудиторията е разделена, като половината смятат, че не е необходим такъв, а според останалата половина желаещите да ръководят детска градина или училище трябва да имат стаж като заместник-директор или друга управленска длъжност

По въпроса за участието на представители на синдикати в комисиите за назначаване на директори, 79,3% са категорични, че това е наложително.