254, завършили предишни години, са допуснати до матури. 47 са училищата центрове в областта

64-годишен е най-възрастният кандидат, който ще се яви на тазгодишната редовна сесия на зрелостните изпити, сочат данните на Регионалното управление на образованието. Общо 254 души, завършили предишни години, са допуснати до матури. Амбицията им да се явят на ДЗИ е, за да получат диплома за завършено средно образование. Да наваксат пропуснатото и да се сдобият с китап имат амбицията също мераклии на по 57, 58 и 59 години, показва справката на РУО. В заявленията за допускане те са посочили, че искат да се явяват на изпити по български език, биология и география.

Зрелостните изпити ще се проведат в 47 училища центрове. В тях са разпределени зрелостници от 70 училища от областта, уточни началникът на РУО Иванка Киркова.

На утрешната матура по български се явяват 4662 ученици. За провеждането й са ангажирани 1168 квестори. Допуснатите до втората задължителна матура са 3828. Най-много 12-класници са предпочели английски език измежду предметите за избор. Следват биология, философски цикъл и география. 915 ученици са избрали държавния изпит по специалността като втори ДЗИ. За изпитите на 23 май са ангажирани 1023 квестори.

66 са квесторите, които ще следят за реда в залите на третата матура по желание. Тя е посочена от 78 абитуриенти.

На зрелостните изпити, които продължават четири астрономически часа, се ползва химикалка с черен цвят.

Матурите по български, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият – 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.

За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият – 150 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул.