Получените от МЗ тестове ще бъдат разпределени в регионалните управления на образованието до два дни

63 са новите случаи на коронавирус, констатирани в 50 училища в областта. Това показва справката на РЗИ – Пловдив за периода 22-24 януари. Позитивни са и 15 деца и персонал в 11 детските градини. 14-дневната заболеваемост е 1367,65 на 100 000 души.

Според най-новите данни броят на карантинираните паралелки в страната е 452. Учениците, поставени под карантина, са средно 2,99 % за страната. Процентът на карантинираните учители е средно 4,31 на сто. Тенденцията е към покачване. От просветното министерство съобщиха, че непрекъснато постъпват и се уудовлетворяват искания за въвеждане на занятия от разстояние в електронна среда за отделни паралелки или училища. От днескъм ОРЕС преминаха ученици от 6 общини в Пловдивска област и 9 училища от други 5 общини на областта.

Междувременно от МОН обявиха, че са получили от Министерството на здравеопазването 700 000 слюнчени теста за скринингово изследване за COVID-19.

Количествата ще бъдат разпределени в Регионалните управления на образованието до два дни.

Така се осигурява тестването на всички ученици в страната при завръщането им в училище в първия ден от втория срок – 7 февруари т.г. Припомняме, че Отрасловият съвет в образованието взе решение междусрочната ваканция да се удължи, така че децата ще почиват от 29 януари до 6 февруари.

Припомняме, че от днес във всички сгради на МОН се влиза със зелен сертификат, доказващ ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен тест от лабораторно изследване. Няма да се изисква сертификат за деца и граждани, които отиват само до приемната, за да подадат документи.