„Ако взема изпита, ще ми купят кола и ще отворя фризьорски салон“, каза Нурджан от Калековец, която се яви на ДЗИ в ПГ по хранителни технологии и техника

С луксозен микробус с истанбулска регистрация дойде на днешната матура по български език 63-годишният Рашид, придружаван от трима свои приятели. Возилото паркира пред Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, където мъжът бе разпределен да положи изпита.

„Завършил съм гимназията по дървообработване, но от 30 години живея в Истанбул“, поясни облеченият с елегантен панталон и небесносиня риза Рашид. По служебна бележка обаче бе допуснат като Румен, както се е водел в ученическите си години. Работи като технически сътрудник в една от най-големите болници на мегаполиса. И тъй като скоро му предстои да се пенсионира, ако има завършено средно образование, щял да получи по-висока пенсия според новите правила. „Знам, че няма да ми е лесно. В семейството ми говорим на български език, често си идвам, но правописните правила ме притесняват. Решавах пробни тестове и много се надявам да успея да се справя“, сподели Рашид. Приятелите, дошли с него за кураж, го изпратиха до входа с пожелание за късмет.

637 желаещи от Пловдив и областта са допуснати до днешния ДЗИ по български език и литература. В ПГ по хранителни технологии и техника се явиха 33-ма. Сред тях бяха зрелостници от ПГ по механотехника, ПГ по дървообработване и ПГ по облекло „Ана Май“.

„Ако взема изпита, нашите обещаха да ми купят кола. И да ми дадат пари да си отворя фризьорски салон“, казва 19-годишната Нурджан. Бащата й я докарал рано сутринта от Калековец, където живеят, за да не закъснее. Зрелостничката не успяла да премине прага на майската сесия, затова сега отново пробва. Завършва специалност „Фризьорство“, а най-голямата й страст са официалните прически. Те ще бъдат и запазената марка на салона, който смята да отвори в селото. Признава обаче, че не се е готвила достатъчно сериозно през лятото, разчита на знанията си от училище.

Зрелостниците от ПГ механотехника също са амбицирани да изкарат заветната тройка, някои мечтаят да учат „Национална сигурност“ в ПУ, други да отворят заедно автосервиз.

Рано тази сутрин в МОН бе изтеглен вариант 7 за интерпретативно съчинение или есе по 41-ва задача.

Максималният брой точки е 100. Изпитът се счита за издържан при минимум 30 точки, които са за оценка „Среден (3)“.

Вторият задължителен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит по професионална квалификация са утре. От 28 август до 1 септември са планирани матурите по желание по шест предмета.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.