SONY DSC

Панагюрската „Оптикс“ презентира изделия, с които се охраняват държавните ни граници по море и по суша, медицински и уреди за засичане на планински пожари

62 фирми от цялата страна оферираха стажове и свободни позиции в днешния Ден на кариерата в пловдивския филиал на Техническия университет. Форумът се организира за 13-ти път, а участие в него взеха най-големите международни и български компании от областта на индустрията и информационните технологии. 14 от участниците се включват за първи път. Част от тях се занимават със софтуер за подбор на кадри, със статистически анализи и съвети за футболни клубове и компании за залози, с оптично и с военно производство.

„В момента перспективно място за кариерно развитие са големите чуждестранни и български фирми. Студентите сами сравняват предложеното заплащане с това, което дават конкурентите от бранша. И избират фирми, предлагащи не само добро начално заплащане, но и ясна перспектива за увеличаване на заплатата при добри резултати“, каза директорът на филиала проф. д-р Въльо Николов.

Стажът обикновено е минимум месец, много често и през цялата лятна ваканция, все по-често се предлага и целогодишен на непълен работен ден, така че студентът да не губи от обучението си в университета, но да си заработва добри пари.

„Това е моделът на изграждане на добри специалисти при съчетаване на теоретична и практична подготовка. След стаж студентите се връщат по-мотивирани да завършат обучението си и да отидат в следващото магистърско ниво“, категоричен е проф. Николов.

Най-големият работодател в Пловдивска област – холдинг КЦМ 2000 отправи предложения за стаж и за стипендии за изявени студенти. В момента в компаниите на холдинга работят 60 инженери и IT-специалисти, завършили в пловдивския технически вуз.

Панагюрската фирма „Оптикс“ презентира изделия, с които се охраняват държавните ни граници по море и по суша, уредите си за засичане на планински пожари, оптични медицински уреди. Компанията поема транспортните разходи на стажантите си, покрива част от наема, ако бъдещите инженери и софтуерни специалисти решат да се задържат по-дълго на стаж. От „Оптикс“ уверяват, че заплащането е както на техните специалисти, като стажантите получават и социалните придобивки на работещите във фирмата.