Положителни резултати са констатирани и в 7 детски заведения, сочи справката на РЗИ за областта

61 нови случая на коронавирус са установени в 29 училища от Пловдивска област. Това показва справката на РЗИ за периода 15-17 януари. Положителни резултати са констатирани и в 7 детски заведения. 14-дневната заболеваемост е 872 на 100 000 души население.

Припомняме, че днес Съюзът на работодателите в системата на народната просвета внесе искане до МОН извънредна ваканция за учениците да бъде от 28 януари до 2 февруари. По-дълга ваканция ще е възможност за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и шанс за нормално започване на втори учебен срок.

Синдикат „Образование“ също излезе с предложение до МОН междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена до 4 февруари. По мнението на синдиката изолация за около седмица ще забави нарастването на броя заразени ученици, а учителите ще се възстановят от претоварването.

Министърът на образованието акад. Николай Денков заяви, че амбицията на МОН е децата да завършат първия срок присъствено в училище. Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъственото обучение само там, където това наистина е необходимо.

„Логиката е, че ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна, както преди“, коментира акад. Денков.

Поради усложнената епидемична обстановка областният управител Йордан Иванов свиква утре Областния оперативен щаб.