Над 46% от учителите са ваксинирани, заяви министърът на образованието Николай Денков. От гимназиален етап със зелен сертификат са 12,5% от децата

“Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако се направи организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и болшинството ще се върнат в клас преди Коледа”. Това коментира по БНР днес служебният министър на образованието акад. Николай Денков.

Той посочи, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се разрешава едно вместо две тествания седмично.

Напрежението между МЗ и МОН обаче не е стихнало, пролича от изказването на Денков, спряган и за титуляр на поста в редовното правителство.

По думите му е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността. Само преди ден здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че има осигурени тестове, а нататък МОН трябвало да си поеме поръчките и доставките.

“Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас. Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас”, заяви министър Денков.

По думите му в момента в склада в Лозен има над 80 660 теста, като се очакват още няколкостотин хиляди през следващата седмица.

„Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията”, каза още министър.

Според него пропуските в учебния материал може да бъде наваксани, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

“Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица”, апелира към учителите министърът – да не бързат с контролните.

Над 46% от учителите са ваксинирани, обобщи още Николай Денков. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.