България e в топ 10 на държавите с най-висок процент на тормоз в училище, стана ясно на конференция срещу агресията в клас

ddbf84bd00f1bb8e487834c71013222b_xl

60 на сто от децата не се чувстват сигурни в училище. Това сочи изследване на Института по криминалистика и криминология, стана ясно на конференция „Как да спрем насилието в училище – три стъпки за по-безопасна учебна среда”. Тревожните данни  се потвърждават и от онлайн изследване на УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето сред 6000 деца, от което става ясно, че вербалното насилие и физическата саморазправа са сред основните проблеми в училище.

От 2000 година полицейски служители влизат в часа на класа и беседват с децата по различни теми. Целта е възпитаване на ценности и на спазване на правилата. Миналата година са проведени над 7000 лекции в повече от 1500 училища.

Изследване на Световната здравна организация сред 43 страни поставя България сред първите 10 държави с най-висок процент на тормоз в училище.

Основните причини за агресията в училище са социално-икономически, свързани с различния начин на живот на семействата, материалните затруднения и начина на разбиране какво са децата, каза зам.-министърът на образованието Деница Сачева. През изминалата година са отчетени с 455 повече инциденти с деца в сравнение с предишната, а случаите на агресия и тормоз са нараснали с 369.

В една пета от училищата и детските градини има назначен психолог или педагогически съветник, а просветното министерство поема ангажимент от следващата година да ги увеличи. В момента от 4362 училища и детски градини в страната, само в 964 работят психолози и педагогически съветници.

Вече е сформирана работна група, която трябва да оптимизира механизма за противодействие против училищния тормоз. “Работим и с Института за изследване на населението към БАН по тази тема. Институтът за социални дейности ни сътрудничи с проекта “Горе ръцете”, насочен към предотвратяване на телесните наказания над децата. Шамарът не може да бъде форма на възпитание”, заяви Сачева. Тя подчерта, че МОН има и поет ангажимент за въвеждане на едносменен режим в училищата до 2021 година, като очакванията са това да разтовари учениците, да им позволи да отделят повече време за отдих и любими занимания, както и за подготовка в училище.