Литературният фестивал „Пловдив чете“ се открива на 14 юни на Античния театър с концерт на „Акага“ и хор „Детска китка“

60 издателства се включват в Алея на книгата на площад „Централен“ за литературния фестивал „Пловдив чете“, който ще се проведе от 14 до 20 юни. Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, дискусии, изложби, концерти, арт работилници и рецитали са заложени в програмата на форума.

Премиери на най-новите си творби ще имат Александър Шурбанов, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Георги Борисов, Алек Попов, Христо Карастоянов, Аксиния Михайлова. Представяния на книгите си ще направят също Емил Стоицов, Иван Странджев, Йордан Костурков, Катерина Хапсали, Деметра Дулева, Красимир Димовски, Светлозар Желев, Райна Маркова, Станислава Станоева, Богдан Русев.

На „Пловдив чете“ гостуват писателите Петко Славов, Миа Сердарева, Деляна Манева. На сцената на Флука – Австрийски културен павилион – ще се изявят и младите поети Александър Габровски, Димитър Ганев, Габриела Манова и Лилия Йовнова.

В литературен кът на площад „Централен” ще се провеждат събития с фокус детска литература, някои от които включват театър, музикално оформление от Y&M – Melodic Project и представяния на книги за деца и младежи. Ще гостуват Валентина Стоева от Фондация “Детски книги”, Йорданка Белева, Цанко Лалев и Тони Бейн. В партньорство с „Кинематограф.BG” ще има възможност пловдивчани и гости на града да се насладят на късометражни филми в градски условия.

Чуждестранни гости на „Пловдив чете“ са украинският писател Иван Андрусяк – номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020) и включен в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens с „28 дни от живота на Катерицата“, както и македонският писател Сашко Насев, който ще представи „Срещи с Дявола“.

В рамките на фестивала ще се проведат и срещи и разговори, посветени на изкуството на превода, ще има музикално-поетични спектакли, пърформанси, четения. По традиция Народна библиотека „Иван Вазов“ ще  връчи наградите „Читател на годината от 5 до 105“.

Официалното откриване е на фестивала е на 14 юни от 20 ч. на Античния театър с концерт на група „Акага“ и хор „Детска китка“. На събитието ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

На същия ден от 17 ч. ще бъдат връчени Националните литературни награди „Христо Г. Данов“. Мястото е едноименната къща музей в Стария град.

Цялата програма на „Пловдив чете“ – на страницата на фестивала: https://plovdivchete.com/programata/