Повечето учебни заведения са с ученици от уязвими групи, които не са се включили масово в онлайн обучението

59 училища в Пловдив и областта удължават първия учебен срок, сочат данните на Регионалното управление на образованието. За учениците в тях той няма да приключи днес, както за всички останали. С различна отсрочка ще е и единият ден междусрочна ваканция, който връстниците им ще ползват на 3 февруари.

Разместването е за ученици от 1. до 6 клас от онези училища, които промениха графиците си още при преминаването на цялата образователна система в режим на обучение от разстояние в електронна среда в края на ноември. Тогава просветното министрество разреши  директорите сами да изберат най-удачната за тях формула и даде възможност за организиране на  упражнения и проектни дейности, докато школата са затворени. А задължителните часове по програма и новите уроци да отложат за през летните месеци.

Такава рокада стана възможна заедно с решението за удължаване на учебната година: с три седмици за 1.-3. клас – до 23 юни,  и с две седмици за 4.-6. клас – до 30 юни.

Препоръката бе разместването да се направи там, където не всички ученици са се включили в онлайн обучението или учебният процес  по този начин не е бил достатъчно ефективен.

В Пловдивска област основно училища, в които преобладават децата от уязвими групи, удължават първия учебен срок. В страната те са над 300.

В ОбУ „Йордан Йовков“ вторият срок за учениците от начален етап, пети и шести клас започна от 18 февруари. Т.е. учителите ще могат да оформят успеха на на четвъртокласници, петокласници и шестокласници до 16 февруари, а следващият ден е определен за междусрочна ваканция. През декември учителите са реализирали проекти дейности, свързани с ограмотяване, четене, писане, математика, организирали са занимания по интереси.

„Едно е да решават задачи в мрежата, а съвсем друго, когато са в клас и им ги обясня на дъската. Математиката в 10 клас е изключително трудна, особено за нашите деца, иска се сериозна концентрация и множество упражнения, за да разберат материала. Затова се възползвахме от възможността, която даде МОН, и организирахме присъствени консултации по отделните предмети, правихме контролни и тестове. Приятно съм изненадана колко много деца се отзоваха и признаха, че вече им е омръзнало да стоят вкъщи“, каза директорът на Обединено училище „Йордан Йовков“ Таня Николова.

Вторият срок за големите ученици там започва от четвъртък. За да гарантира безопасна и сигурна среда по време на присъственото обучение, което от 4 февруари започва за 7 и 8 клас и продължава за начален етап, училището е монтирало озонатори за балансиране нивото на бактерии във въздуха.

Сред училищата, които удължават първия срок са ОУ „Панайот Волов“, СУ „Найден Геров“, НУ „Кирил Нектариев“, училищата в Болярци, Чешнегирово, Белозем, Бяла река, Триводици, Съединение, Паничери, ОУ „Хр. Смирненски“ в Раковски.

1 КОМЕНТАР

  1. Браво на г-жа Николова. Децата искат жив контакт с учителите си. Това е най-добрата мотивация за присъствие в класните стаи.

Коментарите са затворени.