05b719ccb8

58-годишна жена е най-възрастният кандидат за матура по български, разбра “Уча в Пловдив”. Името на асеновградчанката Ресмие Кадир фигурира в списъка на допуснатите да се явят на зрелостния изпит на 20 май. Само с една година по-млад е другият пораснал мераклия да се сдобие с оценка от матура. Иван Иванов е на 57 години и е от Калофер. Две са 55-годишните дами от турски произход от Сопот, които ще умуват над задачите в теста. Трима 54-годишни карловци също са амбицирани да се справят успешно с литературните и въпросите по български език.

Общо 5203 души от областта ще се явяват на първия задължителен зрелостен изпит по български. За втория на 22 май са се записали 5252. Едва 29 са изявили желание за трета матура.

Както “Уча в Пловдив” вече писа, най-много са мераклиите да се явяват по биология – 1629. Следва английски език – 1216, география – 1210, философия – 357 и математика – 320. За сложността на теста по история говори фактът, че едва 134 зрелостници са го посочили като предмет за втора матура. Най-малко са желаещите за химия – едва 19. 51 ще се явяват на физика. 125 са поискали да отидат на тест по немски, а 87 – по френски. едва 20 са се престрашили да проверят знанията им по руски. 47 се явяват на испански и 38 – на италиански.

До 19 май ще стане ясно кои са допуснати до зрелостни изпити. Това е датата, до която трябва да приключат държавните изпити в професионалните гимназии, както и приравнителните за повишаване на оценката от предишни години.

3267 квестори и консултанти са ангажирани за провеждането на зрелостните изпити, каза председателят на комисията за матурите Асен Василев.  31 са училищата центрове по български език, а втората матура ще се проведе в 33 школски сгради. Само СОУ-та с по два корпуса ще провеждат зрелостници изпити, тъй като в същите дни е и националното външно оценяване по български и математика за 7 клас.

Кандидатите трябва да са заели места не по-късно от 7.45 в залите, в които са разпределени. Явяват се с документ за самоличност и служебна бележка.