Изпитите ще се проведат в 149 училища, началото е в 10 часа

5589 четвъртокласници ще се явяват на национално външно оценяване по български език и математика на 27 и 28 май. Изпитите ще се проведат в 149 училища от Пловдив и областта, показват данните на Регионалното управление на образованието.

1380 са квесторите, ангажирани с провеждането на теста по математика, за организацията на този по български – 1370. Там, където има видеонаблюдение, квесторите може да са начални учители от същото училище, но да не преподават на децата, които полагат НВО.

Преди копирането на аудиофайла с диктовката върху електронен носител, членовете на комисията за организация и провеждане на НВО трябва да се уверили, че на същия няма други записи. Това изискват Правилата за информационна сигурност на МОН. Другото изискване е размножаването на тестовете да се извършва в зала с видеонаблюдение, но без да се вижда съдържанието на изпитния вариант. На процеса по разкодиране може да присъства и представител родителите, за да се увери в прозрачността на процедурата.

В случай на проблем с отварянето на изпитния материал, незабавно трябва да се уведоми МОН. Паролите се оповестяват половин час преди началото, което е в 10 часа.

Децата трябва да покажат наученото чрез решаване на тест в рамките на 60 минути. За учениците със специални образователни потребности времето за решаването на теста е 90 минути, т.е. с  30 минути повече. Изпитният вариант е еднакъв за всички ученици.

Решаването на теста предполага отбелязване на избран верен отговор или записване на свободен отговор в отделна бланка.

Тестът по български език съдържа 21 задачи, разпределени в 3 части. В първата има  диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тест за четене и тестови задачи и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. Втората част на теста се състои от текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него – 4 задачи с избираем отговори 6 със свободен отговор.  Третата част на теста включва задача с творчески характер. Изисква се учениците да създадат кратък текст от 3 до 6 изречения с помощта на нагледна опора (в случая е серия от картини).

Тестът за НВО по математика съдържа 25 тестови задачи.

Оценките от националното външно оценяване в края на 4 се изразяват в брой точки  и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование.

Изпитите за НВО в 4 клас започват в 10 часа. Учениците се настаняват в залата не по-късно от 9,45 часа.

Всеки ученик трябва да носи  химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – и чертожни инструменти. Ученик с нарушено зрение носи и брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Регионална комисия транспортира всички тестове до мястото на сканирането им в София. Всяка работа се оценява от двама независими проверители (задачите със свободен отговор). Срещу всеки баркод системата отразява окончателния резултат в брой точки. Оценяването на задачите с избираем отговор се осъществява в електронната система. Проверката става от служебен компютър в определен от началника на РУО оценителски център. За Пловдив това е ОУ „Райна Княгиня“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.