В СУ „Кирил и Методий” народните танци стават традиция в 20-минутната пауза по време на учебната смяна

3-9

550 ученици, учители и родители извиха хоро тази сутрин в двора на СУ „Кирил и Методий”. Точно в 10.20 часа, когато започва голямото междучасие, ентусиастите се събраха, за да се хванат за ръце и да се понесат в ритъма на правото хоро.

Идеята се ражда спонтанно след участието на учениците в националната кампания „Надиграй ме“. Така днес, в рамките на двуседмичните събития по повод Деня на будителите, деца и преподаватели направиха опит да формират на най-дългото училищно хоро. В школото хореография се изучава от 1 клас, а след 8 клас младите таланти могат да се включат в танцовите ансамбли към училището.

„Оказа се, че хорото обединява всички и сближава ученици и учители. Зарежда с позитивна енергия”, констатира директорът Таня Николова и добави, че тази година ще има няколко опита да се оформи най-дългото хоро. Напролет български народни хора ще звучат в голямото междучасие и който иска, ще може да танцува в двора и по коридорите.

Сред най-малките участници в хорото бе първокласничката Мими, която, наред с буквите, усвоява и първите стъпки на традиционни хора и ръченици.

Мечтата на 12-класничката Валентина Ликова пък, която предстои да се дипломира в хореографска паралелка, е един ден да танцува в ансамбъл „Тракия“. Сега момичето е сред дарованията на училищния ансамбъл „Марица” и се готви за кандидатстудентски изпити в АМТИИ.

4-7

За поредна година училище „Кирил и Методий“ организира и акция „Благодаря“, през която ученици, учители и служители отправят своята благодарност към избран от тях човек. Ако в първата година посланията върху разноцветните листчета били основно към преподавателите и семейството, при сегашната трета поред инициатива децата пишели „благодаря” за дребни жестове на свои приятели и съученици.

„Това изключително ме радва, защото сме изпълнили целта и взаимоотношенията между децата се променят, а това е най-важното. Във всички училищни политики сме записали, че развиваме личността. А едно от най-важните условия за това е емоционалната интелигентност”, казва още директорът Таня Николова.

След като бе направена класна стая на открито, продължава озеленяването на училището, акцията за разделно събиране на отпадъци и събиране на капачки.