Наградата „Златен Хипократ” ще бъде връчена на Елиазар Цветков, който завършва с 6.00. Чуждестранните студенти са 57

1111_960x717

55 отличници дипломира утре Медицинският университет. 200 млади лекари завършват шестгодишното си обучение и ще положат Хипократовата клетва на тържествена церемония в Драматичния театър от 11 часа.

За 67-ми път Факултетът по медицина ще промоцира завършващите  в един от най-многочислените си випуски. От дипломираните 200, 57 са чуждестранни студенти от Гърция, Германия, Великобритания, Турция, САЩ, Кипър, Португалия, Сирия. От тях 48 са преминали обучение по специалността изцяло на английски език и трима са с отличен успех.

С успех над 5.5 от следването и държавните изпити са 55 дипломанти.  Средният успех на завършващите от следването е „мн. добър” – 4.83, а от държавните изпити е „мн. добър” – 5.11.

Елизар Цветков е отличникът на випуска с 6.00 от следването и от държавните изпити. Той ще бъде удостоен с плакет  „Златен Хипократ”. На церемонията ще бъде обявен и носителят на специалната Награда на Медицински факултет  „Прометей“. Призът се връчва на излъчен от студентите медици най-активен и инициативен по време на следването си завършващ студент.

Тазгодишният промотор на випуска е проф. Мирослава Бошева –  ръководител на Катедра „Педиатрия и медицинска генетика“ на МУ – Пловдив.

„Убедена съм, че от випуск`2017 завършва бъдещ носител на Нобелова награда за фундаментална медицина или откривател на ваксина срещу нов вирус. Или създател на нова антибиотична молекула, или лекар, променил лечението на рака, или на министър на здравеопазването, в която и да е точка на света. Животът на лекаря е редуване на мигове, в които се чувства способен като Бог и мигове, в които е готов да се откаже. Но на практика, никога не се отказва. Защото да си лекар не е само професия, това е характер, това е любов към всяко живо същество!”

01_VIPUSK_2017