За 54 000 деца, които не са могли да се възползват от дистанционното обучение, се провеждат присъствени дейности за преодоляване на образователни трудности и дейности по интереси. Това заяви на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Учебната година приключи дистанционно за седем от петте класа. Не можем да кажем, че образователните институции и училищата са напълно затворени. Имахме широко обсъждане и постигнахме солиден консенсус в края на месец април дали да се отворят училищата и за какво да бъдат отворени. Предвид добрата организация и провеждане на обучението в електронна среда, видяхме, че можем да приключим по този начин учебната година“, допълни той.

В момента има присъствено отучване, но не за всички, а само за учениците, които не са се включили в електронното обучение.

„Опасността от коронавируса не е преминала, което се вижда и от двата случая на заразени служители на детски градини. Решението да не се отварят напълно учебните заведения беше единствено с цел да бъде опазено здравето на децата“, каза министърът в отговор на упреците, че училищата са затворени, въпреки падането на повечето мерки.

Министър Вълчев заяви, че по-малко от половината държави в Европейския съюз са пробвали частично присъствено обучение, но се оказало, че така пропуските са повече.

„Практиката с по 10 ученици в класна стая позволява социализация, но същевременно това означава учителите да работят два пъти повече, а учениците да учат два пъти по-дълго – не може да се направи ефективна организация на учебния процес“, отбеляза Красимир Вълчев и категорично заяви, че най-доброто обучение е присъственото.