Янка Такева скастри директори за учителските заплати

Педагозите взимат средно 796 лева на месец, СБУ иска завишение с 10 на сто от 1 септември

 

Директори  на училища и детски градини от областта обсъждаха делегираните бюджети в "Тримонциум".
Директори на училища и детски градини от областта обсъждаха делегираните бюджети в “Тримонциум”.

 

„Държите учителите с ниски заплати, а трупате огромни преходни остатъци за капиталови ремонти, които са работа на общината и държавата. Това не е правилна политика, защото единният разходен стандарт за издръжка на ученик се дава за отопление, осветление, за заплати и диференцирано заплащане. Всичко друго е нарушение на финансовата дисциплина”. Това заяви днес в Пловдив председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на обучение с директорите на училищата и детските градини от областта. Такева скастри присъстващите директори, че са допуснали 5.5 млн. лева преходен остатък от миналата година само в Пловдивско. Непохарчените пари за страната са 78 млн. Рекордьор за града на тепетата е училище, декларирало половин милион преходен остатък, заяви синдикалният лидер, но не поиска да посочи името му. Другите суми варирали от 130 до 240 000. Фрапиращи случаи имало и в някои детски градини с по 60-70 000 непохарчени лева. Според Такева или децата не са били хранени качествено или е удряно в грамажа, за да се отчитат подобни огромни суми.

„Защо лишавате колегите от увеличение на заплатите. Вижте другите сектори. Ако искате с нашите преходни остатъци да захранваме здравеопазването – продължавайте така. Във вътрешните правила за формиране на работните заплати е казано, че преходният остатък не може да е повече от 4%. Когато икономисвате от месечни възнаграждения, лишавате държавата от възможността да дава за образование. Когато отида да преговарям за повече пари, от финансовото министерство веднага ми вадят справката колко милиона не сме успели да похарчим. Сами си подливаме вода”, коментира Такева. Тя посъветва директорите да кандидатстват за целеви средства, вместо да икономисват.

Средната работна заплата за педагозите в страната е 796 лева, която е под средната за страната, а за непедагогическия персонал – 513. В тези суми не са включени допълнителните възнаграждения и диференцираното заплащане.

Пред „Уча в Пловдив” Янка Такева заяви, че Синдикатът на българските учители е направил разчети за увеличаване на работните заплати от 1 септември. Според СБУ завишението е напълно реално,  защото с 52 млн. лева са увеличени единните разходни стандарти по видове учебни заведения и професионални направления.  Става дума за не по-малко от 10 на сто увеличение на началните основни работни заплати по степени- младши, старши, главен, зам.-директор и директор.

В проектозакона за училищното образование СБУ предлага условно постоянните разходи да се финансират целево от републиканския бюджет.

Директорите, от своя страна, контрираха, че ако не икономисват, нямат шанс за по-кардинални ремонти или модернизация на базата, а има училища, които са без физкултурни салони от години и никой не решава проблема им.

2 КОМЕНТАРА

  1. Учителите взимат прекалено ниски заплати, така е наистина. Минимум 1000 лева тряябва да станат

  2. Учителите са поставени в унизителна зависимост от правата на директорите.Те не смеят да реагират на техните безобразия защото ги уволняват и мачкат психически и масово ограбват парите предназначени за делегирани и др.увеличения на заплатите им за да правят ремонти и да ги присвояват.Такива са инструкциите от общините .Затова и учителите са демотивирани.Нали всички виждат кой взема по-големи заплати-приятелите и лакеите около директора!

Коментарите са затворени.