Вторият учебен срок започна в обновената сграда, до септември трябва да бъде готов и вторият корпус. Подписан е договор с ЕВН за премахване на трафопоста в двора

Петокласници демонстрираха виртуална и добавена реалност на открит урок пред кмета Здравко Димитров и представители на градската управа на днешното откриване на реновираната сграда на СУ „Любен Каравелов“. Учебните занятия днес, когато е и първият ден на втория срок, започнаха в модерно обзаведените класни стаи на модернизирания корпус. Под напътствията на преподавателя по математика Георги Стоев децата сканираха кодове и добавяха обекти, за да се пренесат в Древен Египет и в ерата на динозаврите. Ванеса обясни каква е разликата между добавена и виртуална реалност, а директорът Славка Щерева каза, че училището кандидатства за иновативно именно с тази иновация.

„Сами ще създаваме добавена и виртуална реалност и ще споделяме тези ресурси с други училища. Иновацията ще бъде внедрена в часовете на бъдещите петокласници. Кандидатстваме за финансиране на STEAM кабинет, като „А“ е арт, тъй като без изкуство не можем. Съчетаваме традициите с модерния подход“, каза още Щерева.

Както подобава на училище, което залага на разширеното изучаване на фолклор, младите дарования от хора и оркестъра „Тракийска младост“ се появиха от централния вход, облечени в оригинални носии и огласиха двора с традиционни изпълнения от репетроара, след което кметът Здравко Димитров, заместникът му по строителство и инвестиции Пламен Райчев, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директорът Славка Щерева символично прерязаха лентата на обновената сграда. Сменени са електрическата инсталация, настилките в класните стаи и коридорите, подменена е и системата за отвеждане на дъждовна вода от покрива, а носещите зидове са подсилени със специална скара. Стаите са прекроени така, че да се оформят по-малки помещения за индивидуални занимания по музикални инструменти и пеене.

Ремонтът продължи повече от година. По план тази учебна година трябваше да се открие в модернизирания корпус, но трафопост попречи да продължи вторият етап от реновирането. Кметът уточни, че разговорите с ЕВН са продължили 6 месеца, но вече има сключен договор за преместване на трафопоста. Веднага след това стартира и строежът на нов корпус с физкултурен салон, басейн и топла връзка, както и реконструкцията на сградата на ул. „Марагидик“ и дворното пространство. Предстои обявяване на обществена поръчка за втория етап от реконструкцията. Очакванията са до 50 дни да бъде избран изпълнител и до началото на септември другият училищен корпус на ул. „Марагидик“да бъде готов.

Проектът по ОП „Региони в растеж“ е на стойност над 18 000 000 лева, като включва и строеж на нова детска градина и реконструкция в ДГ “Снежанка” и  “Перуника”, както и в детска ясла “Детски смях”.

Децата от 2 а клас показаха на гостите красивата си нова класна стая.