И тримата кандидати заявиха, че очакват честен вот на влизане в Спортната зала на висшето училище, където се провежда Общото събрание

457 делегати ще изберат новия ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 525 имат право на глас кой да управлява висшето училище през следващите четири години. Общото събрание, което започна точно в 13 часа, се провежда в Спортната зала на вуза.

Претендентите са трима, но регламентът позволява да се издигне кандидатура и в последния момент. Заявка са направили доц. Теодора Филипова от Юридическия факултет, доц. д-р Атанас Владиков от Факултета по икономически и социални науки и досегашният ректор проф. д-р Румен Младенов, номиниран от Общите събрания на 5 факултета – Биологически, Химически, Философско-исторически, Педагогически, Физико-технологичен, на студентите и докторантите и от Филиалния съвет на филиал Кърджали.

И тримата заявиха, че очакват честен вот.

„Кампанията ми продължи четири седмици и беше публична, по всички професионални правила. Очаквам доверието на делегатите. Ще се придържам към мандатната програма“, каза доц. Владиков.

Доц. Филипова беше лаконична: „Надявам се на честни избори“.

Настоящият ректор проф. Младенов предпочете да запази мълчание.

Прогнозите са, че ректор ще бъде избран още на първи тур.

В Дневния ред на Общото събрание са включени обсъждане и приемане на отчета на ректора проф. Румен Младенов за изминалия четиригодишен период, както и отчет на Контролния съвет към университета.