677 деца взеха участие в 21-то издание, жури, начело с ректора на АМТИИ доц. Жан Пехливанов, ще определи победителите

 

677 деца от 18 области на страната вземаха участие в националния конкурс за млади изпълнители на забавна песен, чийто финал ще се проведе на 23 март в зала „България“ на Международния панаир. Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив, е домакин на 21-то издание на конкурса, който е част от Националния календар за изяви по интереси на МОН и се провежда със съдействието на Община Пловдив, Регионално управление на образованието – Пловдив и Национален дворец на децата – София.

Участниците са разпределени в две категории – солисти и вокални ансамбли.

Музикалният форум се провежда в два етапа – онлайн селекция и присъствен етап. Компетентното жури определи най-добрите 45 изпълнители за участие във финалния присъствен етап на конкурса в зала „България“. Според регламента те се представят с по две песни, едната задължително на български език.

Начело на журито, което ще оценява качествата на участниците, е доц. д-р Жан Пехливанов – ректор на АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев”. Членове са Пламен Геров – преподавател в АМТИИ и  ПУ “Паисий Хилендарски”, Мирослава Кацарова – джаз певица, организатор на Пловдив джаз фест, гл. ас. д-р Алия Хансе –  преподавател в АМТИИ, диригент на Академичен оперен театър и на Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“, Николай Серафимов – хореограф, директор на “Мюзикхолен театър” – Пловдив.

Чрез участието си в конкурса индивидуалните изпълнители лауреати от Четвърта възрастова група имат възможност да кандидатстват за едногодишна стипендия при условията и реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, а индивидуалните участници във втора и трета групи, заели първо, второ или трето място, получават право да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане, за участие в майсторски клас или курс.

Конкурсът се утвърждава като привлекателно място за среща на талантливи деца от цяла България от различни музикални школи, училища, центрове за личностна подкрепа, клубове, читалища, детски градини.