Изпитните центрове за първия задължителен зрелостен изпит са 49, в 45 училища ще се проведе вторият ДЗИ. 83 ученици ще се явяват на трети по желание

139 зрелостници от областта не са допуснати до участие в държавния зрелостен изпит по български език на 1 юни. Причината е слаба оценка по един или повече предмети. Това показва справката на Регионалното управление на образованието, след като днес бе последният ден, в който абитуриентите трябваше да получат служебните си бележки за явяване.

На първата задължителна матура в понеделник в залите трябва да влязат 4354 ученици в областта, а на втория – по избираем предмет – 3639. За него недопуснатите са 112. Най-много са предпочели английски език – 1185, и биология – 999. Само 20 ще се явят на матура по химия, 18 – по руски. 846 са 12-класниците, избрали изпита за професионална квалификация като втора матура. 83-ма са заявили, че ще се явят на матура по желание. Допълнителната възможност за подаване на заявление участие след изтичане на крайния срок бе дадена, след като вузове решиха да приемат само с оценка от зрелостен изпит, вместо кандидатстудентския. Това накара нови 22-ма ученици да се възползват от шанса да влязат в университет с резултат от ДЗИ.

Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени заради пандемията от Covid-19. Маските са задължителни, на влизане не трябва да се допуска струпване на ученици, така че всички входове на училищата ще бъдат отворенит, за да се осигури дистанция от метър и половина между учениците.

Изпитните центрове за матурата по български са 49, а за втория ДЗИ, който ще се състои на 3 юни – 45. Добавените центрове за тази година са със седем повече от миналата, заради изискванията за отстояние. Всички матури по желание ще се проведат в ПГ по облекло „Ана Май“ на 2 и 4 юни.

1800 квестори ще следят да се спазват правилата. Директорите са направили такава организация, че да могат да осигурят за всяка класна стая по двама.

В залите са разпределени средно по 10 ученици. На места, където кабинетите са по-малки, зрелостниците ще са по 7 или 8. Изискването е помещенията да се проветряват периодично по време на изпита и навсякъде да има осигурено видеонаблюдение. Записите ще се съхраняват в срок до 3 месеца от провеждане на изпитите. Отстраняват се учениците, които бъдат заловени да преписват от хартиен носител, мобилен телефон или таблет, които бъдат забелязани да използват технически средства или да изнасят материали извън залата.

Във всички училища вече е започнала дезинфекция на подовете и контактните повърхности в класните стаи и коридорите. Осигурени са достатъчно дезинфектанти на входа, в кабинетите и санитарните помещения. Ангажимент на директорите е да осигурят и прозрачни пликове, в които да се съхраняват личните вещи на учениците. Не се допуска размяна на помагала.

Учениците трябва да бъдат пред училището, в което са разпределени, най-късно в 8 часа, тъй като влизането ще става по-бавно от обичайното. В 9 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант.

На матурите ще се пише с черен цвят химикалка. Времето за работа по първи и втори модул е по 60 минути, а времето за справяне с третия е 120. На ДЗИ по математика, физика, химия и биология модулите са два и учениците ще разполагат, съответно с по 90 и 150 минути, за да решат въпросите и задачите.

Оценяването на писмените работи ще се проведе от 3 до 14 юни. Резултатите трябва да бъдат обявени до 15 юни. Връчването на дипломите следва да бъде организирано до 26 юни.