Ягодово сорбе, ястия с елда и булгур, салати с авокадо се добавят в менюто на малчуганите. Край на фабрично приготвената кайма

Доказани суперхрани от традиционната българска кухня и най-полезните модерни екзотични продукти влизат в препоръките за менюто в детските градини. Новият сборник, който забавачките вече закупиха и започват да работят по него, съдържа 430 рецепти. В него са включени предложения за сутрешно, обедно и следобедно хранене за деца от 3 до 7 години и той заменя предшния рецептурник.

Припомняме, че в края на миналата година бе приета Наредба за изменение и допълнение на Наредба 6 за здравословното хранене в детските градини. В срок до 5 февруари 2020 година се допускаше предоставянето на храни, които отговарят на старите изисквания, тъй като детските градини имаха да изпълняват сключени вече договори за доставка. Промените не допускат предлагане на пържени храни и колбаси като основни ястия. Край на каймата в детските градини. Или поне на фабрично приготвената. Ако в менюто има заложено ястие, което изисква да бъде направено с кайма, то месото трябва да се смели на място в кухнята.

Според новите изисквания малчуганите трябва да приемат най-малко пет пъти седмично пълнозърнести продукти и поне три вида пресни плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците се дават като добавка към сутрешна или следобедна закуска, като десерт към обедното хранене или като свежа салата. Освен цели или нарязани, допустимо е да са и във вид на смути. Една от рецептите в новия сборник, например, е за ягодово сорбе.

За приготвянето на закуски или сладкиши, готвачите са длъжни да използват мармалад от плодове или конфитюр, но само екстра качество. Ядките и семената трябва да присъстват като компонент към салатите, някои ястия и десерти.

Наредбата ограничава приема на сол, захар, добавени мазнини, като се разрешават зехтин, олио и масло.

Веднъж седмично децата трябва да хапват риба, но пък са забранени колбасите, с изключение на шунка и филе с ниско съдържание на мазнини. От варивата, към боба и лещата се добавя и нахутът, който трябва да се консумира поне един път в седмицата. Рецептите в новия сборник описват различни видове ястия с булгур и елда. В менюто се допускат телешко, свинско и пилешко, но без кожата.

Изискването е малчуганите в градините да приемат две пъти седмично краве прясно мляко – 1.5% масленост, както и краве, козе или смес кисело – 2%. През останалите дни маслеността на млякото може да варира от 3 до 3.6%. Ежедневно в менюто трябва да фигурират 300 г. Според изискването сиренето и кашкавалът следва да се озовават на масата на децата, само ако са по БДС стандарт.