Недопуснатите заради невзети изпити са 245, сочат данните на Регионалното управление на образованието

4286 зрелостници от Пловдив и областта ще влязат в изпитните зали утре за първата задължителна матура по български език и литература. 245 от подалите заявления не бяха допуснати, тъй като не са успели да вземат поправителните изпити, показват данните на Регионалното управление на образованието.

Утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 67 училища в Пловдивско и 358 зали. Ангажирани са 348 квестори. Изпитът започва в 8:30 часа, като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черна химикалка.

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.