Продуктите са полагащите се по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко” от началото на въвеждане на извънредното положение

Над 420 000 деца и ученици ще получат полагащите им се продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ в домовете си. Това стана ясно след разговор между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев, по повод изказването на премиера Бойко Борисов да се намери начин производителите да бъдат подпомогнати при реализацията на продукцията им. Министър-председателят разпореди това, което не може да се продаде заради затворените тържища, да се изкупи и раздаде на социално слаби.

От въвеждане на извънредното положение в страната – 13 март, до момента, количествата по двете схеми, които не са усвоени от децата, ще им бъдат предоставяни поетапно до домовете. От следващата седмица продуктите ще бъдат доставяни в училищата, след което представители на Социалния патронаж към Министерство на труда и социалната политика ще ги разнася на семействата, чиито деца получават продукти по схемите. Предоставени за консумация ще бъдат плодове и млечни продукти с по-висока трайност – сирене и кашкавал.

По схемата „Училищно мляко“ са одобрени 3 216 училища и детски градини, включващи 420 187 деца и ученици. По схемата „Училищен плод“ учебните заведения са3 218, обхванати са 417 455 деца и ученици.

Приетата мярка ще важи за целия период на въведеното извънредно положение. Количествата продукти ще бъдат предоставяни на седмична база.