Национална програма „Памет” тръгва по стъпките на велики личности

bud1 (1)

Внушителен брой от 42 000 ученици са се включили в четирите издания на проекта „Народните будители и аз”, инициран от бившия зам.-министър на образованието и дългогодишен директор на пловдивската Математическа гимназия Кирчо Атанасов. Идеята на начинанието, подкрепено от Ротари клуб и Зонта клуб, както и от Сружението на общините, е да съхрани българския дух и национална принадлежност и да вдъхне чувство за патриотизъм у младите хора.

През първата година проектът се реализира само на територията на Пловдив с 3400 ученици, които провеждаха училищни състезания между паралелките, регионални – между отделните школа, а на финала най-добрите мериха сили на градско състезание. В последното издание вече броят на участниците е набъбнал до 8400, като знания за живота и делото на будителите показаха ученици от Пловдив, Пазарджик, Карлово и София.

За старта на петото издание на проекта, който се провежда под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, в хотел „Тримонциум” се събраха издатели, директори учители и представители на Министерство на образованието. Амбицията на идеолога Кирчо Атанасов е „Народните будители и аз” да стане една от програмите, финансирани от МОН. От тази година проектът се допълва и от национална програма „Памет”, зад която застават четирима академици –  Антон Дончев, Георги Марков, Васил Гюзелев и Константин Косев. И четиримата са журирали финалните надпревари на градско и областно ниво между най-добрите паралелки, а сега се включват в другата инициатива, чиято цел е да съживи места, свързани с живота и делото на велики български личности.  Учениците ще вървят по стъпките на родните будители и ще оставят паметен знак, който да напомня какво се е случило на знаковото място