1531 кандидати се явиха днес на преимния изпит по химия и биология в МУ  Пловдив

От сравнително лесни до доста трудни определяха задачите от теста по химия и биология кандидат-студентите в Медицинския универститет в Пловдив. Основно кандидатите са от езиковите гимназии в града под тепетата, но имаме стотици кандидати от цялата страна, отчетоха от ръководството на вуза.

Повечето от тях се готвят по две години за този важен приемен изпит. Само 15 души не се явиха на теста днес, за който се бяха записали  редварително 1 546 кандидати. По шест жени за едно място в специалността „Медицина“ и по трима мъже за същата дисциплина, отчете статистиките. За 150 места „Медицина“, държавна поръчка с равен брой жени и мъже кандидатстват общо 717 души. В Пловдив „Стоматология“ искат да учат 415 кандидати, като мъжете са 115, а дамите 300. Всички те се борят за 100 места държавна поръчка „Дентална медицина“. Фармацията за поредна година е първо желание на 400 кандидат-студенти при обявени само 90 места. 2043 са подадените документи за магистърските и бакалавърските специалности в МУ-Пловдив, съобщи заместник-ректорът проф. д-р Мария Куклева. Тя уточни, че за магистърските специалности ще се борят 1 546 кандидати, а при бакалаврите те са 601.

Писмените работи от днес ще бъдат проверени до началото на следващата седмица, и след това се се пращат на кандидатите по личен профил или чрез тяхната електронна регистрация. Това се прави съгласно защитата на личните данни от миналата година не се обявават публично резултати с имена. Двама независими екзаминатори оценяват работите, при разлика от 0,5 единици се прави арбитраж. Оценките не се променят, предупреди проф. Куклева и уточни, че на сайта на университета ще бъде качена информация за записването.

В националната класация пловдивският медицински  вуз е на първо място в специалностите “Медицина” и “Дентална медицина”.

Кандидатстваме за трети път „Медицина“, моят син не желае да учи нищо друго, казва Елена Данчева от Благоевград. Тя уточнява, че са подали документи в Пловдив и в София. Силно се надявам тази година да успее на теста в МУ-Пловдив, допълва майката. Без частни уроци няма как да стане, това е тежка материя и се учи с години, излючително трудно е  за нашите деца, казва жена от Шумен. Дъщеря ми иска за бъде хирург и да работи на полева болница, но ще е трудно шест кандидатки за едно място, уточнява майка на момичето.
Милена от Дупница кандидатства фармация за втора година и определи теста  в раздела по химия като сравнително лесен. Готви се вече две години и кандидатства в София и в Пловдив, но предпочита града на тепетата, защото според нея Пловдив е прекрасен град, има всичко, няма трафик и се надява да бъде приета тук. Високо ниво и труден тест, но написах всичко, казва момче на 19 години от Златоград. Той кандидатства само стоматология и смята че това е най – доброто за него. Имах проблем със зъбите и с ортодотското лечение и затова искам да стана стоматолог, каза Мария от Разлог. Тя казва, че е изключително доволна от организацията, но кандидатства и в София, като е ходила на частни уроци по билогоия и химия. В нейния град цената им е от 20 до 30 лева за час. Момиче от Сливен избира Пловдив, защото нейни приятели вече учат тук и има получени отлични отзиви.